Начало Здравна медиа Здравни новини Заверяването на рецептурните книжки предизвика хаос и големи опашки

Заверяването на рецептурните книжки предизвика хаос и големи опашки

Заверяването на рецептурните книжки предизвика хаос и големи опашки - изображение

Процесът по заверяване на рецептурните книжки предизвика хаос и големи опашки сред пациенти. Неточните инструкции от страна на Здравната каса принуди десетки болни хора за пореден ден чакат над час в жегите за заверка на книжка, за да си купят необходимите лекарства, предава NOVA.

Преди седем години личните лекари имаха възможност да принтират рецепти, без да ги изписват на ръка. По този начин грешките бяха сведени до минимум и процедурата се осъществяваше бързо. Неясно поради какви причини тази възможност не бе включена в приложенията на рамковия договор за 2017 година. През месец май излязоха нови изисквания, според които всеки пациент с рецептурна книжка трябва да я смени с нова. Припомняме, че преходният период бе до 1 юли, в който пациентите можеха да използват старите си рецептурни книжки. След тази дата лекарства ще се взимат с новата рецептурна книжка. Тя е с 16 страници и струва 4 лева. Следващата година предстои да се презаверят наново.

Без нова рецептурна книжка, пациентите не могат да си набавят нужните медикаменти. Процедурата обаче е доста тромава – болните трябва да посетят личен лекар, след това областен филиал на Здравната каса и отново да се върнат при личния лекар.

Лекарите задават въпроса „Кому е нужно тази процедура?“, пред това, че те добавят допълнителни страници, за да улеснят пациента.

От Съюза на фармацевтите обясниха, че идеята за смяната на рецептурни книжки е тяхна, а основната причина е по-добра прегледност.

Според неофициална информация фирмата, производител на рецептурни книжки е една. Оборотът от тази процедура е доста голям, само за смяната на документи при хипертоници е 4,5 милиона лева.

От Национална здравноосигурителна каса не коментираха ситуацията.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: БНР

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСтатистически проучвания