Начало Здравна медиа Здравни новини Рецептурните книжки с нови правила

Рецептурните книжки с нови правила

Рецептурните книжки с нови правила - изображение

Предстои въвеждането на нови правила за рецептурните книжки, с които много пациенти получават лекарствата си по Здравна каса.

Рецептите, разпечатани към книжката, не трябва да надвишават броя на нейните страници.

Тази промяна ще донесе по-лесно разпределение и ще улесни фармацевти и пациенти. Ще се преустановят казусите със спазването на периода за взимане на медикаменти от аптечната мрежа, както и приемливия брой по Каса за една диагноза.

Предвижда се преходен период – до 1 юли за книжките, които не отговарят на изискванията според новото условие. До тази дата ще бъдат изпълнявани рецепти по тях. За следващи рецепти ще се наложи купуването и заверяването на нови рецептурни книжки.

От здравната каса съобщават, че вече е започнало зареждането на новите рецептурни книжки по аптеките и книжарниците, където се продават медицински документации.

Книжката разполага с 16 страници. След закупуването и личният лекар трябва да попълни своите данни, данните на пациента и заболяванията, за които се издава. Следва подпечатване от районна здравна каса. Рецептурната книжка може да се използва за периода от 3 до 5 години.

В аптечните мрежи нямат право да променят лекарствата и да се предлагат други по-скъпи аналогични такива, ако за медикамента е нужно доплащане.  

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Poligraff

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСтатистически проучвания