Защо COVID-19 води по-често до смърт при пациенти с диабет или сърдечно заболяване
Според експерти холестеролът може да се окаже "добър помощник" на коронавируса в опитите му да инфектира човешките клетки, като го транспортира до тях.
Откритието внася яснота защо при страдащите от метаболитни заболявания като диабета или сърдечносъдови нарушения COVID-19 по-често води до усложнения и фатален край. Причината е, че повечето от тях имат завишени стойности на холестерола. Ето защо сред заболелите с тежки симптоми на коронавирусна инфекция е най-голям именно броят на тези пациенти.
Холестеролната молекула служи като средство за транспорт на коронавируса до клетките
Молекулата на коронавируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, се закрепя за холестеролната молекула, а тя от своя страна след това се свързва по типичния за нея начин към клетъчния рецептор SR-B1. Способът улеснява позиционирането на патогена така, че неговият спайк протеин да може да се свърже с рецептора ACE2, без който не би било възможно инфектирането на клетките.
Графиката показва как точно коронавирусната молекула SARS-CoV-2 може да примами и използва холестеролната молекула, за да постигне своята крайна цел – инфектиране на клетките. Вирусът се прикрепя за нея и в момента, в който холестеролната молекула вече е свързана със своя рецептор SR-B1 на повърхността на човешките здрави клетки, той също е там и вече може да се разположи върху ACE2 и да започне инфектирането на съответната клетка.
Експерти от Китайската академия по военни медицински науки решават да обърнат внимание на така наречения „добър холестерол“, или HDL-холестерол (липопротеини с висока плътност), и неговата роля в процеса на инфектиране с коронавирус. Заключенията им са публикувани в научното списание „Nature Metabolism.“
Изследването е насочено по-специално към рецептора SR-B1, който се свързва с холестеролните молекули и се открива в човешки клетки в цялото тяло, включително белите дробове – основна мишена на коронавируса.
SARS-CoV-2 не може да се възползва от функцията на въпросния рецептор директно, твърдят учените. Затова вирусът изчаква първо холестеролната молекула да се свърже със SR-B1, след което започва процесът на инфилтрирарне в клетките и последващото им инфектиране.
Вирусният спайк протеин на коронавируса, който се разполага върху рецептора ACE2, условно се състои от два сегмента – сегмент 1 и сегмента 2.
По време на своите експерименти китайските учени забелязват, че сегмент 1 е този, който се свързва с холестеролната молекула. Благодарение именно на него, вирусът успява да достигне повърхността на клетките.
Eкипът смята, че процесът създава още по-добри условия за разпространението на патогена в организма и улеснява навлизането му в клетките, експресиращи ACE2.
dailymail.co.uk/ Chinese Academy of Military Medical Sciences, "Nature Metabolism"
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани с НОВИНАТА
ЕЛДА КРАЛСКА СМЛЕНИ ЛЮСПИ 250 гр.
ПЮРВИТАЛ НОРМА ФЕТ НОПАЛ капсули * 60
НЕЙЧЪРС ПЛЮС HERBAL ACTIVES МАСЛИНОВ ЛИСТ 30 мл
БИОВЕА ХРОМ ПИКОЛИНАТ капсули 200 мкг * 100
ЯБЪЛКОВ ПЕКТИН 35 г ИНБИОТЕХ
ДИАБЕКАН капсули * 60 ФОРТЕКС
ПРОМОНОВИНАТА е свързана към
- Диабет
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Висок холестерол
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- Висок HDL холестерол
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Инсулин и HOMA-индекс
Коментари към Защо COVID-19 води по-често до смърт при пациенти с диабет или сърдечно заболяване