Начало Здравна медиа Здравни новини За първи път у нас се приложи плазмефереза на 1-годишно дете

За първи път у нас се приложи плазмефереза на 1-годишно дете

За първи път у нас се приложи плазмефереза на 1-годишно дете - изображение

Рядка медицинска техника - плазмафереза се приложи за първи път в страната на дете на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит. Момиченцето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Интервенцията е извършил проф. д-р Янко Илиев, началник на Клиниката по токсикология и неговия екип.

Автоимунният енцефалит е възпаление на мозъка, при което мозъкът подава погрешна атака от имунната система, вследствие на което се увреждат мозъчните съдове.

Малкото дете е прието с гърчове и загуба на съзнание. Първоначално е приложена пулс-терапия с метилпреднизолон и цитостатици, но без резултат. Затова специалистите предприемат плазмафереза, за да се извлекат антителата, увреждащи мозъка. Процедурата представлява пречистване на плазмата. По този начин се пречиства кръвта на пациента от антитела.

Консумативите за такава процедура обаче не се поемат от здравната каса, което налага пълното им заплащане от семейството. До момента са извършени две процедури. Средствата за тях са подпомогнати от колеги – студенти от Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив,  Факултета по дентална медицина и Медицинския факултет.

На малката пациентка и предстои и лечение с препарата Ритуксимаб, който възпрепятства образуването на антителата, увреждащи мозъка и още няколко процедури. Родителите на детето обаче нямат необходимите средства. На този етап всяка финансова помощ ще е от полза. Желаещите да помогнат на семейството могат да го направят в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, по-известна като Детска клиника. Адресът на здравното заведение е: Пловдив, бул. „Васил Априлов“ №15 А, База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: DarikNews

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ИзследванияЗдравни съветиЛеченияЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмСпециалистиОрганизацииАптекиЛайфстайлИсторияЛюбопитно