Начало Здравна медиа Здравни новини Кърлежовият енцефалит завзема нови територии в страната

Кърлежовият енцефалит завзема нови територии в страната

Кърлежовият енцефалит завзема нови територии в страната - изображение

От Националния център по заразни и паразитни болести предупреждават, че е нараснал ареалът на инфекциите с кърлежов енцефалит. Проф. Тодор Кантарджиев, директор на институцията, каза пред в. „Труд“, че преди години линията на разпространение е била от Владивосток до Западна Европа и поради тази причина в страната почти не е имало случаи на опасното заболяване. Но сега с разширяването на територията все по-често има заразени хора от кърлежов енцефалит и то най-вече в Северна България.

Специалистът обяснява, че кърлежите, пренасящи инфекциите, се разпространяват от прелетните птици, които имат два пътя през България. Единият е около Черно море, а другият е от Дунав, през Искър до Струма и Средиземно море. По тези места лекарите се сблъскват с болести, които не са характерни за нашето местообитание.

Като проблем проф. Кантарджиев отчита факта, че повечето българи не си правят задължителната имунизация за тетанус, която е на всеки 5 години. Според него може човек, на когото в същия момент е изваден кърлеж, да се ваксинира с нея. Но тя не защитава от заразяване с опасните болести, на които са носители кръвосмучещите паразити.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthline.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияХранене при...Медицински изследванияЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитноЛайфстайл