За първи път у нас учени изследваха съдържанието на ксантохумол в бирата
За първи път български учени проучиха съдържанието на ксантохумол в бирата, която се произвежда у нас.
Ръководител на екипа е д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
Ксантохумолът е активна съставка на хмела. Тя е първично вещество и растителен метаболит със силно антиоксидантно действие.
Преди пет години китайски учени осъществиха изследване, с което установиха, че ксантохумолът е в състояние да обезврежда реактивни кислородни видове (ROS). ROS съдържат различни кислородни съединения, които увреждат клетките. Ксантохумолът успява да ги обезвреди и така се забавя остаряването и увреждането на клетките.
През 2012-а учени от Немския онкоцентър в Хайделберг заявиха, че ксантохумолът предпазва от рак на простатата.
Изследването на българския екип показва, че в произвежданата у нас бира съдържанието на ксантохумола е средно 44 мкграм/литър пиво. Резултатите са близки до получените при подобни изследвания в други европейски страни.
Екипът използва осем популярни български марки, които купува от търговската мрежа. Количеството на ксантохумола е измерено чрез течна хромография. Допълнително са измерени и три негови производни метаболита (азоксантохумол, 6- и 8- пренилнарингенин).
Учените установяват, че количеството на ксантохумола варира от 4 до 200 мкграм на литър пиво при различните марки. При половината от пробите то се движи от 21 до 45 мкграм/литър.
Данните от България екипът сравнява с получените от проучванията в други европейски страни. Сравнителният анализ показва много близки резултати.
Изследванията по темата показват перспективите за бъдещето развитие на пивото като натурална напитка. Според учените има възможности чрез подбора на сортове хмел и оптимизираните технологии за преработката му да бъде повишено съдържанието на ксантохумол и неговите производни. Това със сигурност би оказало влияние върху здравето, защото единственият източник на ксантохумол за хората е хмелът, от които се приготвя пиво.
knowbox.bg
Продукти свързани с НОВИНАТА
КРЕВИЛ ГЕЛ С ДИВ КОНСКИ КЕСТЕН И ЕКСТРАКТ ОТ ЧИЛИ 250 мл.
БИЛКОВИТА БИЛКОВА СМЕС ПРИ ЗАЕКВАНЕ ПРИ ДЕЦА 200 г
ХАЙЪР НЕЙЧЪР МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ капсули * 180
Безплатна доставка за България!РОДОКОЛА капки 100 мл
НовНЕВРОЛАКСИН таблетки * 120 ТОШКОВ
ПЕДИАКИД НЕВРОЗИД сироп 125 мл
НОВИНАТА е свързана към
- Полезна или вредна е бирата по време на бременност
- За какво е полезна бирата?
- Хмел, Горец, Беличе
- Защо е полезна маската за коса с бира
- Бирата и барбекюто - основните причини за заболявания на дебелото черво
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Ядките и бирата възстановяват организма по-добре от водата след дълго бягане
- Защо е полезно да се пие бира и кога тя става вредна
- Панирани пилешки хапки с паста Патафри
- Отстранете камъните от бъбреците за 6 дни с бира, лимон и зехтин
Коментари към За първи път у нас учени изследваха съдържанието на ксантохумол в бирата