За първи път у нас учени изследваха съдържанието на ксантохумол в бирата

За първи път български учени проучиха съдържанието на ксантохумол в бирата, която се произвежда у нас.
Ръководител на екипа е д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
Ксантохумолът е активна съставка на хмела. Тя е първично вещество и растителен метаболит със силно антиоксидантно действие.
Преди пет години китайски учени осъществиха изследване, с което установиха, че ксантохумолът е в състояние да обезврежда реактивни кислородни видове (ROS). ROS съдържат различни кислородни съединения, които увреждат клетките. Ксантохумолът успява да ги обезвреди и така се забавя остаряването и увреждането на клетките.
През 2012-а учени от Немския онкоцентър в Хайделберг заявиха, че ксантохумолът предпазва от рак на простатата.
Изследването на българския екип показва, че в произвежданата у нас бира съдържанието на ксантохумола е средно 44 мкграм/литър пиво. Резултатите са близки до получените при подобни изследвания в други европейски страни.
Екипът използва осем популярни български марки, които купува от търговската мрежа. Количеството на ксантохумола е измерено чрез течна хромография. Допълнително са измерени и три негови производни метаболита (азоксантохумол, 6- и 8- пренилнарингенин).
Учените установяват, че количеството на ксантохумола варира от 4 до 200 мкграм на литър пиво при различните марки. При половината от пробите то се движи от 21 до 45 мкграм/литър.
Данните от България екипът сравнява с получените от проучванията в други европейски страни. Сравнителният анализ показва много близки резултати.
Изследванията по темата показват перспективите за бъдещето развитие на пивото като натурална напитка. Според учените има възможности чрез подбора на сортове хмел и оптимизираните технологии за преработката му да бъде повишено съдържанието на ксантохумол и неговите производни. Това със сигурност би оказало влияние върху здравето, защото единственият източник на ксантохумол за хората е хмелът, от които се приготвя пиво.
knowbox.bg
Продукти свързани с НОВИНАТА
ЛОГОНА ШАМПОАН ЗА ОБЕМ С МЕД И БИРА ЗА ТЪНКА И ЧУПЛИВА КОСА 250 мл
АБОФАРМА АБО РУЕ капсули * 24
ПЮРВИТАЛ СУПРА ФЕМИН капсули * 60
СНБ КРЕМ - МАСКА СЪС ЗЕОЛИТ 250 мл
ВАРИКСИН тинктура 100 мл БИОТИКА
РЕЛАКСАНАЛ разтвор 100 мл ПАШКУЛЕВ
НОВИНАТА е свързана към
- ОТ БИРЕНИЯ АЛКОХОЛИЗЪМ Е НАЙ - ТРУДНО ДА СЕ ОТЪРВЕМ!
- Защо е полезна маската за коса с бира
- За какво е полезна бирата?
- Панирани пилешки хапки с паста Патафри
- Полезна или вредна е бирата по време на бременност
- Безалкохолната бира от края на 19 в. в САЩ, използвана като средство за пречистване на кръвта
- Хмел, Горец, Беличе
- Как влияе бирата на жените?
- Сорго, Метла, Мътлар, Татар, Метлина, Цирък
- Лучени кръгчета в бирена панировка
Коментари към За първи път у нас учени изследваха съдържанието на ксантохумол в бирата