Начало Здравна медиа Здравни новини Здравната каса въвежда персонален финансов документ за пациента

Здравната каса въвежда персонален финансов документ за пациента

Здравната каса въвежда персонален финансов документ за пациента - изображение

НЗОК ще въвежда персонален финансов документ, издаван заедно с епикризата на пациента, който напуска лечебното заведение. В този документ ще бъде посочена дейността, която е извършена на съответния пациент и цената.

По този начин ще има и контрол от страна на пациента за това дали наистина манипулациите са извършени или не. От друга страна това е важно и за остойностяването. Това коментира д-р Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса след среща с министъра Илко Семерджиев и с представители на Българския лекарски съюз на новия Национален рамков договор.

Стойностите на извършената дейност се определят от тези,  които предлагат медицинската дейност или услуга. Остойностяването не се извършва в Министерството на здравеопазването или в Министерството на Финансите.

В персоналния аналитичен финансов документ ще се въвежда извършената дейност или манипулация на пациента и съответната цена. Той ще остава в касата. Втори екземпляр ще се дава на пациента, за да може да се информира за стойността на съответната клинична пътека.

Това се предвижда за остойностяване на медицинската дейност, за болничната помощ и конкретно за остойностяване на клиничните пътеки.

"Основният пакет на медицинска дейност трябваше отдавна да бъде адекватен на събрания финансов ресурс. Ако не се знае колко струва и ако парите не стигат за финансиране на този основен пакет, то съществуват два варианта: да се намали пакета или да се увеличат събираните средства. Това може да се случи, след като се определи каква е стойността на извършената дейност, защото за последните години константната болнична дейност е около 2 млн. лева“, коментира д-р Комитов.

Той допълни, че ще настоява този документ да бъде по счетоводни данни, за да бъде някакъв вид гаранция, че няма да се надписва дейността. По думите му болниците не биха давали различни счетоводни данни, защото в тези случаи се намесват и други органи.

"Предвижда се Здравната каса да въведе още три, четири механизма, които ще бъдат насочени към лекарствената политика, за да се намалят разходите за лекарства", допълни управителят на Националната здравноосигурителна каса.

Снимка: Tenaadam


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеИсторияНовиниСоциални грижиЗаведенияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноОрганизацииСнимкиАнкетиЛеченияТестове