Начало Здравна медиа Здравни новини Здравната комисия не подкрепи преструктурирането на „Лозенец“

Здравната комисия не подкрепи преструктурирането на „Лозенец“

Здравната комисия не подкрепи преструктурирането на „Лозенец“ - изображение

Идеята Университетската болница „Лозенец“ да бъде преструктурирана, което да позволи в бъдеще превръщането й в национална педиатрична клиника претърпя неуспех. Членовете на парламентарната здравна комисия не приеха предложението за промени в закона за лечебните заведения. Гласовете се разделиха по равно – 11 народни представители от ГЕРБ и ДПС, казаха „да“ и също толкова от БСП, „Воля“ и „Обединените патриоти“ се въздържаха.

Истината е, че няма нито една политическа сила, която да се противопоставя на идеята. Резервите са свързани с липсата на визия и конкретните параметри за детската клиника от една страна, а от друга с бъдещето на Медицинския факултет на СУ, откъдето вече оповестиха, че искат спиране на процедурата и са в готовност за протести.

По време на заседанието ректорът на университета проф. Атанас Герджиков отново призова решението да бъде отложено, най-малкото защото не е ясно къде ще отидат преподавателите.

Министър Кирил Ананиев отново заяви, че факултетът не е заплашен и подчерта, че поправките в закона са началото, което ще позволи създаването на плана, за който настояват всички. Здравният министър информира още, че предстои създаването на експертна комисия, чиято задача е да подготви план за действие и анализ на площта и апаратурата, но и на трудовите отношения. За него ще бъдат необходими шест месеца. Друг аргумент за желанието да се приеме предложението е, че „ситуацията в болницата е такава, че скоро може да стане късно да се погрижим за нея, за персонала и за Софийския университет“, аргументира се Кирил Ананиев.

Очевидно сериозните дискусии по темата предстоят. Каквото беше и предложението на Националната мрежа за децата, която препоръча управляващите да представят план, който да бъде обсъден детайлно от професионалистите и гражданите. В случая е важна визията за бъдещето и ясно разчетените стъпки за постигането на целта, защото очевидно, както твърдят и от неправителствената организация, детската болница е кауза, която е в състояние да обедини всички българи.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnt.bg
Снимка: lozenetz-hospital.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиЗаведения