Начало Здравна медиа Здравни новини Значително малък е броят на българите, които не биха станали донори на органи

Значително малък е броят на българите, които не биха станали донори на органи

Значително малък е броят на българите, които не биха станали донори на органи - изображение

Значително малък е броят на българите, които не биха станали донори на органи. Това заяви д-р Марина Симеонова от Изпълнителната агенция по трансплантация.

"Недобрата информираност какво е мозъчна смърт е една от основните причини за отказ за донорство. Това е тежка диагноза, обаче през последните години имаме откази не повече от 20%, както и отпаднали доказана мозъчна смърт и отпаднали трансплантации по медицински причини", каза още д-р Симеонова пред БНТ и допълни, че хората в България са интелигентни и когато им бъде обяснено, те разбират и приемат. Но времето за размисъл е много малко по физиологични причини.

Българите по-бързо от румънците вземат решение дали техен близък в мозъчна смърт да стане донор.

"Не сме стигнали тяхното ниво като абсолютен брой на трансплантациите, все пак са по-голяма страна, но се доближихме", допълни д-р Марина Симеонова.

По брой трансплантации България е на предпоследно място в Европа, а по брой донори – на последно, показват данни на Агенцията по трансплантациите.

От януари до октомври 2016 година у нас са извършени над 30 трансплантации, в същото време обаче над 1000 души чакат за присаждане на орган. В Европа чакащите за трансплантация са 87 000, а всеки ден 16 души умират поради недостиг на донори.

Снимка: visitjeju.net

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияНормативни актовеСпециалистиЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииСоциални грижиЛеченияПатологияСнимкиСпортМедицински изследванияЗаведения