Начало Здравна медиа Здравни новини Слабата организация е проблемът с донорството у нас

Слабата организация е проблемът с донорството у нас

Слабата организация е проблемът с донорството у нас - изображение

В България проблемът с донорството не е в липсата на специалисти, които да направят трансплантациите, или на донори, а е в организацията. Това заяви пред БНТ д-р Айа Таха, координатор по донорство в „Пирогов“.

Трима нейни испански колеги са в страната ни, за да проведат обучение по донорски ситуации на свои български и латвийски колеги. Иберийският опит в това отношение е резултат от повече от 20-годишно изграждане на функционална система. Според чуждестранните специалисти, за да е добре работеща системата, трябва да се развива на три нива – наличието на донори, добра организационна структура, която да осъществява това донорство, и оперативно ниво, което да осигури сполучливата трансплантация.

В България отказите за донорство са 30%, което според д-р Таха е малък процент. Дефицитът на кадри и слабата организация са проблемните звена, когато възникне такава ситуация. В Испания реаниматорът е този, който подава сигнал за настъпила смърт и за евентуална донорска ситуация. По думите на д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, в нашата страна тази роля изпълняват анестезиолозите и реаниматорите, които за последните 5 години са намалели наполовина.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: catholicmoraltheology.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОрганизацииНовиниИсторияНормативни актовеЛеченияСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПатологияСпортМедицински изследванияЗаведения