Начало Здравна медиа Здравни новини Зъболекари искат денталната помощ за бременни и деца да се поема от държавата

Зъболекари искат денталната помощ за бременни и деца да се поема от държавата

Зъболекари искат денталната помощ за бременни и деца да се поема от държавата - изображение

От Сдружението на българските зъболекари поставят като искане спешната помощ в зъболечението и денталната помощ за бременни и деца да се финансират от Министерството на здравеопазването.

В момента в рамковия договор с НЗОК са вписани 75 лв. на човек след 19-годишна възраст и 150 лв. на пациент до 19 г. От касата заплащат амалгамена пломба, вадене на зъб и химиополимер. По думите на председателя на сдружението д-р Анатолий Кънев това положение е почти обидно. Около 20 на сто от възрастните хора са без зъби заради минимума дентални услуги, които са включени в пакета, поеман от държавата. Здравната каса отпуска 157 млн. лв. годишно, което не е достатъчно за адекватно лечение според специалистите. 

Родните зъболекари казват, че не могат да покрият спешните случаи. През годината има такива 22 000, които не са платени от държавата, коментира д-р Кънев.

В същото време стана ясно, че БЛС и НЗОК са се договорили по време на преговорите за новия рамков договор, че от септември тази година хората между 65- и 69-годишна възраст ще имат право на безплатни зъбни протези. От здравната каса ще покриват взимането на мярка, изработването им и корекциите, ако се налагат такива. От зъболекарския съюз ще поставят въпроса пред НЗОК от догодина тази услуга да се предоставя и на по-възрастни пациенти.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: publicbroadcasting.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниОрганизацииЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноНормативни актовеЗаведенияСпециалистиАнкетиЗдравни съветиПсихологияАлт. медицинаРецептиИнтервютаСпортХранене при...ОбразованиеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника