Начало Здравна медиа Здравни новини Идентифицираха нов тип диабет

Идентифицираха нов тип диабет

Идентифицираха нов тип диабет - изображение

В света са познати два типа диабет, но изследователи са успели да идентифицират трети. Той е наречен тип и се причинява от увреждане, възпаление, тумор или операция на панкреаса, съобщава Science Alert.

Известният диабет тип 1 се проявява през детството или юношеството и при него имунната система разрушава клетките, които произвеждат инсулин от панкреаса. Лечението е чрез инжектиране на хормона в по-голям процент от случаите.

Диабет тип 2 се появява вследствие невъзможността на панкреаса да отговори на нуждите на организма от инсулин. Той е провокиран от наднормено тегло и нездравословен начин на живот и се развива в зряла или по-напреднала възраст.

Характерното за новооткрития тип е, че увреждането на панкреаса нарушава способността на органа да произвежда инсулин. Също така намалява възможността за получаване на други хормони и протеини, подпомагащи храносмилането.

Специалистите отчитат и друг сериозен проблем, а именно, че случаите на диабет тип 3с се бъркат с тип 2 и по този начин се поставя грешна диагноза. Проучване показва, че от 2 млн. души, страдащи от захарна болест, новият вид е разпознат само при 3%.

Изследвания, направени в специализирани центрове, установили, че на по-голямата част от хората с диабет 3с им е необходим инсулин. Разликата с другите подвидове е, че трябва да приемат и хранителни ензими. Те са под формата на таблетки и е препоръчително да се вземат заедно с храната.
Притесненията на експерти и лекари са, че броят на заболелите от този вид диабет може да се окаже много по-голям. Също така е вероятно те да не са диагностицирани правилно. За да се опитат да очертаят рамките на болестта, изследователи направили проучване сред 2 млн. души в Англия. Те анализирали здравните им досиета и търсили случаи на диабет, настъпил след поражения върху панкреаса, рак или тумор на органа.

Резултатите показали, че диабет се среща при възрастните по-често, отколкото тип 1. Хората, болни от новооткрития вид, са по-засрашени от лош контрол на кръвната захар за разлика от страдащите от тип 2.

Друго важно откритие е, че тип 3с може да се появи доста след настъпило увреждане на панкреаса. Специалистите говорят за десетилетие или повече. Това дава известно обяснение защо диагностицирането на новия вид е затруднено.

Ученият Андрю Макгавърн от университета на Съри е част от екипа, направил изследването. Той коментира, че откритието показва спешната нужда от по-добро разпознаване на диабет 3с, който изненадващо се оказва често срещан.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка:amqueretaro.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПатологияХранене при...ЛайфстайлНовиниИнтервютаИсторияСнимкиЗдравни съветиТестовеВидеоХрани и ястияЛюбопитноДиетиАнкетиОрганизацииЛеченияСпортБотаникаЗаведенияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиПсихологияАлт. медицинаЗдравни проблемиПроизводители