Начало Здравна медиа Здравни новини Израелски лекари създадоха "течна кост"

Израелски лекари създадоха "течна кост"

Израелски лекари създадоха "течна кост" - изображение

Израелски лекари създадоха "течна кост", представляваща специално вещество, което бързо създава нова костна тъкан.

Технологията на "течната кост" използва стволови клетки от мастната тъкан на пациента, а с помощта на специален софтуер специалистите създават триизмерен модел на необходимата кост. В следващия етап, в продължение на няколко месеца, в специални камери под налягане протича процес на диференциация на стволовите клетки в костни.

Стволовите клетки от мастна тъкан съвсем не са избрани на случаен принцип - и мастните, и костните произтичат от един и същ вид - съединителната тъкан, което прави сравнително лесна регулацията на процеса на диференциация на прогениторни клетки от един вид в друг.

"Вече направихме клинични изпитвания в лицево-челюстни кости, следва да повторим процедурата  и с дългите кости в крайниците. Полученият продукт има полутечна консистенция, която инжектираме в костния дефект, след което наблюдаваме промяната 12 седмици. През това време костта се възстановява, става напълно функционална", категорични са лекарите, създали течната кост Ора Бургер и Атара Новак.

Един пълен цикъл на лечение продължава не повече от 3 месеца. Важно е да се отбележи, че при тази технология е решен проблема с едно от най-сериозните усложнения на съвременната трансплантация, а именно отхвърлянето на имплантирания материал.

Очаква се през 2018 година специалистите да пристъпят към клинични проучвания за имплантиране на "течната кост" в крайниците.

Снимка: PetrolPrices.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаНовиниРецептиМедицински изследванияСпортКлинични пътекиЛеченияЕ-тата в хранитеСпециалистиИсторияБотаника