Начало Здравна медиа Здравни новини Учени създадоха пълен 3D образ на ядренопорния комплекс

Учени създадоха пълен 3D образ на ядренопорния комплекс

Учени създадоха пълен 3D образ на ядренопорния комплекс - изображение

За първи път учени създават почти пълно триизмерно изображение на ядренопорния комплекс. Това откритие представлява важна стъпка към идентифициране на атомната структура на ядрените пори, което скоро може да даде на изследователите по-добро разбиране за функционирането на централния транспортен канал в клетката. Според учените тези открития могат да помогнат и при обясняването на промените в раковите клетки.

Структурата на ядренопорния комплекс бе определена, като се използва нов подход за интегриращо моделиране, който събира информацията от голям брой различни експерименти за изчисляване на набора от модели, които най-добре отговарят на всички входни данни. Необходимите сведения за функциите на транспортния канал са осигурени от девет лаборатории. Изследователите са успели да определят точното място на 552 протеина от вътрешния ядренопорен комплекс, известен като нуклеоплазмен. Този голям канал е оформен като колело на фургон с осем големи спици, които свързват основната, централна част с по-гъвкавия централен канал (централния транспортер).

Ядренопорният комплекс е най-големият канал в клетката и обхваща двойната мембрана на ядрения плик. Този забележителен канал служи като портал за транспортиране на макромолекулите между ядрото и цитоплазмата. Поради големия си размер и динамичен характер досега пълното структурно и функционално разбиране на ядренопорния комплекс беше затруднено.

"Този транспортен шлюз осигурява контролна точка за регулиране на развитието и клетъчния растеж. Разкриването на архитектурата на тази гигантска машина ни дава много по-пълна представа за това как се изгражда този канал и представа как може да функционира", обяснява авторът на изследването проф. д-р. Кристофър Акей, преподавател по физиология и биофизика в Бостънския университет по медицина.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: news-medical.net
Снимка: whyfiles.org

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛайфстайл