Начало Здравна медиа Здравни новини Изследване показва, че диабетът има 5 подвида

Изследване показва, че диабетът има 5 подвида

Изследване показва, че диабетът има 5 подвида - изображение

Изследователи от Финландия и Швеция твърдят, че са открили пет типа диабет и лечението може да бъде приспособено към всеки един от тях. Досега основните подразделения на заболяването бяха тип 1 и тип 2.

Първият вид е автоимунно състояние при децата и младите хора, при което имунната система погрешно атакува инсулиновите фабрики на организма – бета-клетките, и по този начин хормонът не може да контролира нивата на кръвната захар.

Диабетът тип 2 до голяма степен се смята за заболяване, причинено от нездравословен начин на живот, тъй като телесните мазнини могат да повлияят на начина на действие на инсулина. Той се проявява в по-късна възраст.

Проучването е направено от специалисти от Университетски диабетен център „Лънд“ в Швеция и от Института по молекулярна медицина във Финландия. Разгледани са данните от 14 775 души и им е направен подробен анализ на кръвта.

Резултатите от изследването показали, че пациентите могат да бъдат разделени в пет отделни групи. Клъстър 1 се характеризира като тежък автоимунен диабет, който се припокрива с диабет тип 1. Проявява се при здрави, млади хора, при които имунната система не е в състояние да произвежда инсулин.

Във втора група попадат пациенти с тежък инсулинодефицитен диабет, който е сходен с тип 1. Страдащите от него също са млади, имат здравословно тегло и организмът им не произвежда хормона инсулин. Но при тях имунната система функционира нормално, т.е. липсва автоимунната част и по тази причина ще бъдат третирани като болни от диабет тип 2.

В група 3 влизат пациенти с тежка инсулинова резистенция и с наднормено тегло. Тялото им генерира хормона, но не реагира на действието му.

Клъстър 4 се характеризира като лек диабет, свързан със затлъстяването. Наблюдава се главно при хора с голямо наднормено тегло, но те са по-близо метаболитно до нормалното състояние в сравнение с пациентите от клъстър 3.

В последната група 5 попадат хора с лек диабет, който е типичен за напредналата възраст и протича по-леко.

Новата класификация може да се приложи при диагностициране и насочва по-добре какво да е лечението.
Трите тежки форми могат да бъдат третирани по-агресивно от останали две по-леки. Макар пациентите от клъстър 2 да се причисляват към диабет тип 2, изследването показва, че тяхното заболяване вероятно е причинено от дефект в бета-клетките, а не от наднорменото тегло. Според специалистите може би лечението им трябва да е по-близко до това на болните от тип 1.

Хората, попадащи в група 2, е възможно да са подложени на по-голям риск от слепота, докато при тези от група 3 опасността е от развиване на бъбречно заболяване. Това дава основание някои групи да имат възможност за засилен скрининг.

Това изследване няма да промени наложената практика по света веднага. Проучването е направено само сред скандинавци, а рискът от диабет варира по света. Например при южноазиатците той е много висок.
Д-р Емили Бърнс от Diabetes UK коментира, че разбирането за болестите може да помогне за в бъдеще за „персонализиране на лечението и за потенциално намаляване на риска от усложнения, свързани с диабета“.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: biospherenutrition.co

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛайфстайлЛюбопитноФизиологияРецептиНовиниИсторияЛеченияПатологияИнтервютаХранене при...СнимкиХрани и ястияВидеоТестовеДиетиАнкетиОрганизацииИзследванияБотаникаЗаведенияСпортАлт. медицинаКлинични пътекиЗдравни проблемиПсихологияСпециалистиПроизводители