Начало Здравна медиа Здравни новини Изследване установи, че опасните вируси идват от прилепи, примати и гризачи

Изследване установи, че опасните вируси идват от прилепи, примати и гризачи

Изследване установи, че опасните вируси идват от прилепи, примати и гризачи - изображение

Екип учени състави списък на всички известни на науката вируси и регионите, в които те имат по-масово разпространение. Става въпрос за вируси, които преминават от животни у хората и са опасни заради пораженията, които нанасят, и заради бързото заразяване с тях, което може да прерасне в епидемии или пандемии.

Специалистите от изследователската организация EcoHealth Alliance създали база данни за 754 вида бозайници и 586 вируса. Взети са под внимание кои животни се заразяват с тях и кои могат да се прехвърлят върху хората, а именно зоонозните вируси. Те са такива, които се предават от животно на човек и от човек на животно. Така са възникнали големите епидемии от птичи и свински грип, ебола и други, които избухнаха през последните години.

След направата на математически модели, които онагледяват кои животни какви вируси най-често пренасят и къде по земното кълбо, станало ясно, че прилепите могат да заразят човек с най-много опасни вируси - 17, и е най-вероятно това да стане в Централна и Южна Америка. Приматите в Централна Америка, Африка и Югоизточна Азия са вторите по риск преносители – 10 опасни вируса могат да прехвърлят на хората, а гризачите в Централна Африка и Южна и Северна Америка се подреждат на трето място по тези показатели. Проучването е публикувано в сп. Nature.

Учените смятат, че възникването на епидемиите е вследствие намесата на човека в процесите на околната среда и навлизането му и унищожаването местообитанията на дивите животни. Събраната информация от тях е с цел да се използва за прогнозиране къде може да възникне следващата епидемия и кой ще е евентуалният причинител и преносител.

Следващата задача на организацията EcoHealth Alliance е да разучи птиците като източник на зоонозни инфекции.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: toptenz.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияНормативни актовеЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиАлтернативна медицинаНаправления в медицинатаОрганизацииЛеченияПатологияМедицински изследванияСпециалистиСнимкиКлинични пътекиХранене при...Ботаника