Начало Здравна медиа Здравни новини Устойчива на антибиотици гъбичка се разпространява по света

Устойчива на антибиотици гъбичка се разпространява по света

Устойчива на антибиотици гъбичка се разпространява по света - изображение

Лекари и учени се опасяват, че по света масово се разпространява първата смъртоносна гъбичка, против която не действа нито един антибиотик или противогъбично средство. Щамовете на Candida auris могат да предизвикват инфекция, при която близо 60% от заразените умират. Досега са регистрирани много случаи в Кувейт, Великобритания, Пакистан, Венецуела и Колумбия. От юни 2016 г. в САЩ са известни около 30 болни, инфектирани с гъбичката.

Тя се разпространява предимно в болниците чрез медицинското оборудване. Представлява вид дрожди и изненадва учените с невероятната си способност да навлезе бързо и да се разпространи чрез кръвния поток из целия организъм. Изключително устойчива и неподатлива на влиянието на антибиотици и противогъбични лекарства, което много затруднява лечението. Засега само един медикамент – SCY-078, успява само донякъде да намали скоростта на растеж на щамовете.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ww1.prweb.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиАлтернативна медицинаНовиниПсихологияИсторияЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеЗдравни съветиОрганизацииНаправления в медицинатаЛечения