Начало Здравна медиа Здравни новини Изследователи направиха още една стъпка към създаването на изкуствен бъбрек

Изследователи направиха още една стъпка към създаването на изкуствен бъбрек

Изследователи направиха още една стъпка към създаването на изкуствен бъбрек - изображение

Учени се опитват да разработят изкуствен бъбрек, който може да се носи през цялото време като непрекъснато извършва диализа. Предизвикателството е как да се премахне уреята, която пречи да се поддържа азотния баланс в организма.

Милиони хора са с бъбречна недостатъчност, а органите за трансплантация не достигат. Освен нея, другата алтернатива за болните са редовните диализи, при които се изчистват вредните клетъчни отпадъци от тялото. Диализата обикновено налага три посещения всекиседмично в здравен център, където пациентите се прикрепени часове наред към машина. Бъбреците филтрират кръвта денонощно и затова диализата не може да компенсира тази функция. По тази причина здравните резултати от лечението не са много добри.

В момента уреята се отделя чрез ензим, който разгражда молекулата на амоняк и и въглероден диоксид, но количеството материал, необходимо за извършването на процедурата, е твърде голямо, за да се носи от тялото.

Изследователи създали нов сорбент урея, който може да ускори разработването на изкуствения бъбрек. Те решили да използват наноматериал, наречен MXene. Изграден е от двуизмерни наночасти от метални карбиди. При стайна температура материалът може да улови 94 на сто от уреята от изхвърлените вещества от диализните машини. Освен това MXene не унищожава клетките, което предполага, че може да се използва безопасно при хора. Затова учените стигат до извода, че материалът може да помогне за превръщането на концепцията за удобен за носене изкуствен бъбрек в реалност.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: lifelinescreening.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноСнимкиРецептиНормативни актовеХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияВидеоФизиологияДиетиПатологияИзследванияОрганизацииКлинични пътекиНаучни публикацииАлт. медицинаСпециалистиБотаника