Начало Здравна медиа Здравни новини Изследователи разработиха изкуствен модел на плацента

Изследователи разработиха изкуствен модел на плацента

Изследователи разработиха изкуствен модел на плацента - изображение

Учени успяха да създадат изкуствена плацентарна бариера на чип, използвайки 3D печат с висока разделителна способност. Плацентата има изключително сложна и съществена задача. Тя трябва да осигури обмена на различни вещества между плода и майката и в същото време да спре навлизането на вредни вещества. Много е трудно да се изследва пряко функцията й и така учените не могат да проучат в цялост по какъв начин става размяната на вещества между майка и дете и как възникват някои проблеми в това отношение.

Произведеният изкуствен модел от изследователи от Технологичния университет във Виена много прилича на естествения орган. Специалистите използвали специално разработен, базиран на фемтосекунден лазер, 3D-принтиращ процес. Така произвели персонализирани хидрогелни мембрани директно в микрофлуидните чипове, които след това се запълват с клетки от плацентата.

Сега на учените ще им бъде по-лесно да добият яснота по някои жизненоважни въпроси например за обмяната на глюкоза между майката и детето. Има многобройни изследвания, които показват, че заболяванията на майката могат да повлияят на нероденото бебе. Състояния като високо кръвно налягане и диабет могат да въздействат на транспортирането на веществата до плода.

Ето защо специалистите от университета във Виена работят върху възпроизвеждането на органни структури върху компактни чипове, за да проучат важни аспекти на тяхната функция при контролирани условия. "Нашият чип се състои от две области - едната представлява плода, а другата - майката. Използваме специален процес на триизмерно печатане, за да създадем разделение между тях - изкуствената мембрана на плацентата", казва Денис Манд от екипа.

Създаването на човешки миниоргани върху чип трябва да позволи разработването на специфични за пациента терапевтични подходи и също така представлява жизненоважен метод за заместване на опитите с животни. Друго предимство е възможността за следене на налягането, температурата, захранването с хранителни вещества на миниорганите, както и прилагането на лекарства. Така точно се проследява прогресията на дадено заболяване и степента на излекуване.

Първоначалните тестове показват, че изкуствената плацента функционира подобно на естествената, що се отнася до преминаването на веществата.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: imgus.me

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияФизиологияИзследванияБотаникаСнимкиРецептиХранене при...Нормативни актовеЗдравни съветиЛечения