Начало Здравна медиа Здравни новини Изтеглиха бебешко мляко със салмонела във Франция

Изтеглиха бебешко мляко със салмонела във Франция

Изтеглиха бебешко мляко със салмонела във Франция - изображение

Френското правителство изтегли огромно количество бебешко мляко и храни, след като здравните власти в страната съобщиха за 26 случая на бебета със салмонела от началото на декември месец.

Производителят на млечни продукти за бебета е френската компания Lactalis, една от най-големите в света, която предлага пакетирани адаптирани млека под множество марки, включително Picot, Milumel и Celi.

Френското министерство на икономиката и финансите публикува списък с над 600 партиди, които са забранени за консумация и са предприети мерки за изтеглянето им от пазара. Продукцията е била предназначена за износ в страните Великобритания, Тайван, Китай, Мароко, Ирак, Ливан, Пакистан, Афганистан, Судан, Сърбия, Румъния, Гърция, Грузия, Хаити, Перу и Колумбия.

Според говорителя на компанията повече от 7000 тона може да са потенциално заразени с бактерията, но все още не може да се посочи конкретно количество, което е било на склад, колко е доставено в магазините и колко от това е консумирано.

Салмонелата е заразна токсикоинфекция, която може да причини хранително отравяне. Причинява се от чревни бактерии от селскостопански животни. Заболяването се характеризира със стомашни болки, повръщане и диария и е опасно за хората и децата поради риска от дехидратация.

Изтеглени са всички продукти, приготвени след 15 февруари. Предприемат се всички необходими мерки за дезинфекция на машините във фабриката в град Краон, откъдето вероятно е тръгнала заразата“, отбеляза говорителят на кампанията Мишел Нале, като допълни, че варене на млякото около 2 минути е достатъчно да се унищожи бактерията на салмонела.

Това не е първият подобен случай за заплаха здравето на децата с бебешко мляко. През 2008 година в Китай починаха шест бебета, а близо 300 000 се разболяха, след установяването на опасното химическо вещество меламин в бебешките продукти.

Българска агенция по безопасност на храните докладва, че в България няма информация за доставяне на засегнати партиди бебешки храни на френската компания „Лакталис“ и страната ни не фигурира в списъка със забранени храни.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: express.co
Снимка: thespinoff.co

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниРецептиХранене при...ИсторияИзследванияАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСпортСоциални грижиГеографияХрани и ястияТестовеСъставкиДиетиВидео