Начало Здравна медиа Здравни новини Има проблем с трансплантациите, призна здравният министър

Има проблем с трансплантациите, призна здравният министър

Има проблем с трансплантациите, призна здравният министър - изображение

На среща между представители на здравното министерство, на държавните болници, в които има центрове по трансплантация и донорство и координаторите по донорство здравният министър заяви, че съществува проблем с трансплантациите. Броят на донорите намалява, а този на нуждаещите се нараства. „Не бива да си затваряме очите“, каза Кирил Ананиев.

Разговорът се фокусира около проблемите с донорството и начините за решаването им. Здравният министър представи предприетото от ведомството за стимулиране на акта на доброволното даряване. В момента се подготвят Национална програма за донорството и пътна карта.

Кирил Ананиев увери присъстващите, че екипът работи по промяната на наредба № 29. В нея се урежда въпроса с финансирането на трансплантациите. Той подчерта, че са в постоянна връзка с центровете на Стария континент за обучение на българските специалисти

Предстои оформянето на три екипа. Специалистите в тях ще създадат механизма, по който да се организира дейността в областните центрове и ще подготвят ръководства за координаторите.

Подготвя се още система за автоматизация и за контрол на посочените от ИАТ донори и медицински стандарт.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛеченияНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлОрганизацииСоциални грижиПатологияСнимкиСпортПсихологияЗдравни съветиИнтервютаИзследванияОбразованиеБотаника