Начало Здравна медиа Здравни новини Инкриминиране на ранната бременност искат лекари

Инкриминиране на ранната бременност искат лекари

Инкриминиране на ранната бременност искат лекари - изображение

Инкриминиране на ранната бременност искат лекари, сред които д-р Георги Хубчев, който е шеф на АГ комплекса в болницата в Русе.

Статистиката сочи, че у нас около 3000 девойки, родили преди навършване на 16-годишна възраст, а общо непълнолетните майки са над 5000.
На предложението обаче се противопоставя социалният министър Ивайло Калфин, според когото няма как ранното раждане да отиде в графа "престъпления". На неговото мнение е и адвокатът Николай Хаджигенов, който в свое участие по Нова ТВ заклейми идеята като "малоумна".

По думите му проблемът може да се реши единствено чрез ясна и последователна политика на държавата, която да образова момичетата и да им покаже какво ги чака при евентуална ранна бременност.
"Децата, раждащи деца, живеят в уязвима среда", посочи още той.

Според Детелина Котевска, която е шеф на отдел "Мерки за закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане, е направена първата стъпка в превенцията на ранната бременност. Тя се състои в това, че помощите за невръстните майки вече се дават в натура.

"Служителите помагат на майките да решат какво трябва да бъде осигурено на детето", посочва тя.
По думите й обаче все още е рано да се каже дали тази мярка е ефективна, защото промените бяха въведени в края на лятото на 2015 година.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноМедицински изследванияЗдравни съветиАлтернативна медицинаСнимкиПсихологияПроизводителиЛайфстайлКлинични пътекиИсторияСпециалистиАнкетиХранене при...Социални грижиСпортЗаведенияОрганизацииЛеченияБотаникаНаучни публикацииЗдравни проблемиФизиологияНормативни актовеИнтервюта