Начало Здравна медиа Здравни новини Интензивното лечение е един от големите преразходи в бюджета на НЗОК

Интензивното лечение е един от големите преразходи в бюджета на НЗОК

Интензивното лечение е един от големите преразходи в бюджета на НЗОК - изображение

Всяка година НЗОК заплаща 50 млн. лв. за интензивното лечение на пациентите, обяви управителят на касата проф. Камен Плочев. Той определи тази сума като един от най-големите преразходи в бюджета.

Ръководителят на здравната каса уточнява още, че за новите 13 молекули ще са необходими 34 млн. лв., които ще бъдат осигурени от отстъпките от лекарствата. Няма да се поставя ограничение в броя на пациентите, на които им е необходимо лечение с иновативни медикаменти тази година. От касата определено време ще наблюдават дали новите молекули наистина са ефективни, кое определя високата им цена и дали реално са иновативни.

По отношение на въпроса за ограничението конкретни болници да предоставят специалното лечение на тежко болни пациенти проф. Плочев заяви, че нуждаещите се няма да бъдат лишавани от лечение или да бъдат разкарвани от болница в болница. Този проблем ще се избегне стига лечебното заведение да отговаря на критериите, изисквани от НЗОК при сключване на договор за лечение на хематологични, онкологични, ревматологични и други заболявания.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестове