Начало Здравна медиа Здравни новини Кабинетът прие годишния доклад за здравното състояние на българите

Кабинетът прие годишния доклад за здравното състояние на българите

Кабинетът прие годишния доклад за здравното състояние на българите - изображение

Документът, който министрите одобриха днес, представя както състоянието, така и тенденциите по отношение на основните показатели, които определят общественото здраве през 2017 г.

Данните показват, че средната продължителност на живота се е увеличила. Ако през 2016-а е била 74.65, то през 2017 г. тя е 74.76, но продължава да е по-ниска в сравнение с ЕС, където е 80.9.

Намалява раждаемостта и продължава демографското остаряване.

Освен негативни, докладът констатира и положителни тенденции. Сред тях е нивото на детската смъртност, което се оказва, е най-ниското в цялата история на демографска статистика у нас и за миналата година е 6,4%. За сравнение през 2000 г. процентите са били 13,3.

По отношение на останалите възрастови групи процентът на смъртност е 15,5 и продължава да е по-висок, сравнен с този в ЕС, който е 10,2%

Намаляват случаите на заболеваемост от злокачествени тумори. Най-много са случаите на рак на гърдата при жените.

Докладът представя и всичко, което е осъществено в рамките на предходната година за опазването на общественото здраве, и здравния контрол. Представени са още изпълнението на имунизационния календар и различните програми. Отделя се внимание на рисковите за начина на живот фактори, сред които тютюнопушенето, алкохола, нездравословното хранене, липсата на двигателна активност. Ясно се посочва, че те имат пряко отношение към заболяванията и смъртността.

В отчета за изпълнението на здравната стратегия до 2020 г. се посочва, че най-значим е напредъкът по отношение постигане на националните цели, свързани с намаляването на смъртността при младите възрастови групи, а най-лошо е състоянието на целта за увеличаване средната продължителност на живот.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: reve-islam.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНормативни актовеНовиниСнимкиАнкетиЛайфстайлЗдравни съветиТестовеИсторияКлинични пътекиОрганизацииПсихологияСпортХранене при...Социални грижиЗаведенияИнтервютаАлт. медицинаЛеченияФизиологияОткритияОбразованиеПроизводителиРецептиБотаника