Начало Здравна медиа Здравни новини Касата да плаща само дозата, а не целия флакон от препаратите за химиотерапия

Касата да плаща само дозата, а не целия флакон от препаратите за химиотерапия

Касата да плаща само дозата, а не целия флакон от препаратите за химиотерапия - изображение

Касата губи по 1 милиона лева на месец от препаратите за химиотерапия, защото се използват частично, а не напълно. Това заявиха от ръководството на НЗОК. Предприетите мерки предизвикаха недоволство сред пациенти и специалисти.

Препаратите за химиотерапия се предлагат в течен вид във флакон, който се заплаща от Касата. Предстои преустановяване на плащането, като по този начин ще се спестят близо 1,5 милиона лева", коментира подуправителят на НЗОК Димитър Павлов.

От Касата желаят да заплащат дозата, а не целия флакон, защото обикновено се използва част от флакона, а останалото се изхвърля заедно с ампулата.

От ръководството обясниха, че дозите се изчисляват по отношение на теглото на пациента, като за мъжете е 81 кг., а за жените е 67 кг. Нивото на развитие на заболяването не оказва влияние и НЗОК плаща винаги в съответните дози за мъже – 81 кг. и жени – 67 кг.

Специалисти се обявиха против новата методика, защото по този начин здравните заведения ще трябва да поемат и доплащат за химиотерапията на пациенти над 81 килограма.

Лечението на хората, диагностицирани с рак, струва на държавата 300 милиона лева.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: FAQukrn.ru5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеЛеченияЗдравни съветиБотаникаКлинични пътекиМедицински изследванияСпециалистиЗаведения