Начало Здравна медиа Здравни новини Касата ще заплаща реалното лечение на пациенти с онкологично заболяване

Касата ще заплаща реалното лечение на пациенти с онкологично заболяване

Касата ще заплаща реалното лечение на пациенти с онкологично заболяване - изображение

Националната здравноосигурителна каса е публикувала информация на сайта си за съвместно указание с Българския лекарски съюз относно прилагането на лекарствени медикаменти за онкологични заболявания, които се изчисляват на база ръст и тегло. Указанието е №РД-16-17/05.05.2017 г.

В него се посочва, че касата ще заплати лечението на всички онкологично болни пациенти, независимо от ръста, теглото или телесната маса. В случаи на надвишаване на определеното количество за календарен месец средно на пациент, определено на максимална месечна доза за средностатистически ръст, телесна повърхност и тегло, заплащането на конкретните медикаменти ще се осъществява след проверка на контролните органи.

С тези мерки касата се стреми да затегне контрола в полза на пациента. Правилното и коректно планиране на нужните лекарствени медикаменти и рационалното им използване ще се отрази положително в намаляване на средствата на конкретното лечебно заведение, а от там и на институцията, която ги финансира.

От НЗОК уточняват, че указанието не оказва влияние по никакъв начин на лечението на пациентите, което ще се извършва по действащите правила, алгоритми и стандарти. Не отговаря на истината и фактът, че пациентите с по-високо телесно тегло трябва да доплащат за лечението си, както и фактът, че касата няма да заплати лечението на пациентите и то може да остане за тяхна сметка. Всяко лечение ще бъде заплатено, но след контрол за реално осъществяване и рационално планиране.

Уточнява се още, че заложеният механизъм не се отнася до пациентите, а по-скоро до финансовите взаимоотношенията между НЗОК и договорните партньори. Основната цел е затягане на контрола и да се преустанови разхищението на скъпите медикаменти, което към момента се изчислява на 20 – 30%. Според специалисти и лекари с правилно планиране този процент може да се намали до 5 - 7%. Спестените средства ще бъдат вложени в лечението на повече болни за по-добър терапевтичен ефект.

Указанието в новия си вариант е обсъждано и подписано от БЛС в регламентираната работна група, в която обаче не присъстваха поканени национални консултанти.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Монитор

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестовеИсторияНаправления в медицинатаЛюбопитноНаучни публикацииСпециалистиВидеоОрганизацииАлтернативна медицинаЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътекиПрезентацииЛайфстайл