Начало Здравна медиа Здравни новини КЗК иска нов механизъм за осигуряване на лекарства, поради риска от дефицит на медикаменти на българския пазар

КЗК иска нов механизъм за осигуряване на лекарства, поради риска от дефицит на медикаменти на българския пазар

КЗК иска нов механизъм за осигуряване на лекарства, поради риска от дефицит на медикаменти на българския пазар - изображение

Комисията за защита на конкуренцията изготви анализ на лекарствата, заплащани изцяло или частично от Националната здравноосигурителна каса. Установено е, че съществуват реални рискове за дефицит на лекарства на българския пазар, включително и животоспасяващи.

Основаната причина е в отсъствието на регулация на паралелния износ на лекарствени медикаменти. Това води до значително увеличаване на износа към страните на ЕС.

Референтното ценообразуване води до непрестанното намаляване на цените на лекарствата от позитивния списък, което принуждава производителите да изтеглят медикаментите си от пазара на България. От друга страна търговците на едро нямат стимул да доставят голямо количество лекарствени продукти на българския пазар.

Референтните цени са официални, но може да не отразяват съотношението цена-качество в референтните държави членки на ЕС. Тези цени се взимат от държави-членки, които имат доста по-висок БВП на глава от населението в сравнение с България. Според КЗК дадено лекарство може да е оценено разумно спрямо цена и качество в дадена страна, но това няма да съответства за България.

Антимонополната комисия препоръчва надценките на дребно и едро да се преструктурират, за да не се обвързват с цените на лекарствата. Пълната ставка на ДДС от 20% натоварва стойността и за пациентите, и за НЗОК.

Друг проблем според КЗК е неравномерното зареждане на лекарствени продукти в различните населени места. Трябва да се отбележи, че България е една от страните в европа с най-много аптеки на глава от населението – 51,12 аптеки на всеки 100 хиляди души.

КЗК препоръчва да се предвидят механизми за оптимално осигуряване на лекарствени продукти във всички населени места, свързани с нуждите на населението, включително и позитивната листа. Според антимонополната комисия трябва да се преразгледат текстовете на закона, за да се намалят шансовете за заобикаляне на законовите изисквания и да се създаде нов модел за ефективен контрол.

Снимка: Your Own Lounge

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЗаболявания (МКБ)ПсихологияЗдравни съветиСпортЛюбопитноЛеченияБотаникаСнимкиАнкетиПроизводителиИсторияОрганизацииАптекиЛайфстайлРецептиОткритияСоциални грижиКлинични пътекиНаправления в медицинатаСпециалистиГеография