Начало Здравна медиа Здравни новини Липсата на информация е в основата на 65% от сигналите за лекарства

Липсата на информация е в основата на 65% от сигналите за лекарства

Липсата на информация е в основата на 65% от сигналите за лекарства - изображение

Първата у нас интернет платформа за недостиг на лекарства отчете броя на постъпилите и обработени сигнали за три месеца.

182 са сигналите, а при половината от тях решението е във вноса и бързите доставки между организации в страната, тъй като в повечето случаи става дума за медикаменти, чиято регистрация е прекратена и за продукти, чийто внос у нас е временно преустановен. В същото време повече от половината сигнали нямаше да бъдат подадени, ако хората разполагат с информация. В случая става дума за 65%.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПЛТ) информират, че е подадена информация за сто и двадесет продукта, а на всеки от хората, които са писали, са отговорили в рамките на 24 часа, докато 32 часа средно са били нужни, за да обработят казуса.

Другите данни показват, че 20% от случаите са приключили с предоставяне на информация къде може да бъде намерено лекарството.

Изпълнителният директор на Асоциацията Боряна Маринкова е категорична, че екипът работи активно за подобряването на двустранната комуникация, когато става дума за снабдяването на хората с лекарства, но и за сътрудничество между всички страни по този обществено значим въпрос. Сдружението полага сериозни усилия и за достъпа до ясна и полезна информация.

На18 септември Асоциацията организира в столицата кръгла маса, по време на която ще разкажат повече за ефекта от работата на платформата. Във фокуса на вниманието ще бъдат още причините за дефицита на медикаменти в световен мащаб и какви възможности дава паралелния внос по отношение на липсващи лекарства у нас и в държавите от ЕС. Освен как да бъде стимулиран паралелният внос участниците в кръглата маса ще търсят ефективни решения, чрез които да бъде преодолян дефицита на медикаменти у нас.

Събитието се провежда под егидата на Европейската асоциация на евро-фармацевтичните компании (ЕАЕРС), част от която са сто компании от двайсет и четири държави на Стария континент.

Първата интернет платформа у нас е резултат от споразумението между БАРПТЛ и Федерацията „Български пациентски форум“, а една от основните й цели е да бъде постигнато трайно решение на проблемите с дефицита на лекарствените продукти.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: parallel-trade-development.org
Снимка: caducee.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиСнимкиСпортЗаболявания (МКБ)ЛюбопитноПсихологияЛеченияБотаникаСпециалистиАнкетиНормативни актовеПроизводителиИсторияОрганизацииАптекиЛайфстайлРецептиСоциални грижиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография