Начало Здравна медиа Здравни новини Остър недостиг на лекарства във Венецуела

Остър недостиг на лекарства във Венецуела

Остър недостиг на лекарства във Венецуела - изображение

Във Венецуела има остър недостиг на лекарства и по тази причина са се появили така наречените медицински битпазари. На тях сред плодовете и зеленчуците продавачите предлагат всичко – от антибиотици до контрацептиви.

Заради капсуловане на националното производство и строгите валутни проверки, които притискат вноса, е настъпила криза, която е довела до дефицит на основни лекарства и храни. Според местната фармацевтична асоциация има недостиг на около 85% от медикаментите.

Болните венецуелци често „претърсват“ аптеките и пращат молби в социалните медии, че търсят лечение. Те се обръщат към процъфтяващия черен пазар от безизходица, а той се снабдява с лекарства от болниците или контрабандно от Колумбия.

Тук мога да намеря витамините, от които се нуждая за паметта си“, казва 56-годишната претърпяла удар Марисол Салас, докато си ги купува от малка поставка, разположена на автобусен терминал в град Сан Кристобал. Около нея различни хора питат продавача за хапчета за високо кръвно или за предпазване от бременност.

Венецуелците са изложени на много големи рискове, снабдявайки се по този начин с медикаменти. Често може да се видят замърсени, обезцветени кутии с лекарства, които не се съхраняват правилно. Много от тях не се държат на подходяща температура, предупреждава онкологът Хосе Оберто, ръководител на Асоциацията на лекарите в щата Зулия.

Повечето венецуелци нямат друг избор освен да разчитат на контрабандната медицина. От една страна, те са изправени пред липсата на лекарства, от друга, пред безпаричието, което ги обрича на жалко съществуване.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: healthline.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиСнимкиЗаболявания (МКБ)ПсихологияСпортЛюбопитноЛеченияБотаникаСпециалистиНормативни актовеАнкетиИсторияПроизводителиАптекиОрганизацииРецептиЛайфстайлОткритияКлинични пътекиСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография