Начало Здравна медиа Здравни новини Клиниката по Неонатология към УМБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович – Ст. Загора получи нова апаратура

Клиниката по Неонатология към УМБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович – Ст. Загора получи нова апаратура

Клиниката по Неонатология към УМБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович – Ст. Загора получи нова апаратура - изображение

Клиниката по Неонатология към УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" – Ст. Загора получи нова апаратура на стойност близо 300 хиляди лева. Тя е по проект на Европейския съюз "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи".

Началникът на клиниката доц. Христо Мумджиев коментира, че новата апаратура е от голямо значение за клиниката, защото повишава нивото на работа на медицинските специалисти. Част от нея вече е в действие и работи, но се очакват още уреди. Сред модулите са интензивни кувьози за деца с изразена недоносеност, апарати за обдишване на новородени, подвижен рентгенов апарат, електрокардиограф, лампи за фототерапия и други. Д-р Мумджиев поясни, че се очаква и друга апаратура от дарителската кампания "Българската Коледа", която е помагала на здравното заведение не веднъж. Своите благодарности поднесе на всички дарители, които са им помогнали.

Клиниката по Неонатология разполага с 30 легла. 8 от тях са интензивни и оборудвани с най-съвременна техника.

Според доктор Мумджиев капацитетът е напълно достатъчен, за да изпълни функциите си и да обслужи нуждите на пациенти от югоизточна България. Високоспециализираният екип е изключително предимство за болничното заведение, което е база и за обучение на студенти и на специализанти към Медицински Факултет – Стара Загора.

"Очакваме скоро да приключи акредитацията на болницата, за да може да се разшири дейността ни", коментира началникът на здравното заведение.

Началникът доц. Х. Мумдциев подчерта, че сградата на АГ-комплекса се нуждае от ремонт от близо 30 години. Предложеният проект за пребазиране на клиниката в основната сграда на здравното заведение не е лош, ако се изпълни своевременно и без промяна на предварителния план. Професорът допълни обаче, че самият проект е доста скъп и трудно изпълним.

"Не трябва да се разчита изцяло на инициативи и дарения от ЕС", коментира доц. Христо Мумджиев.

По статията работи: Велина Неделчевяа
Снимка: DarikNews.bg


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиИсторияНормативни актовеОрганизацииСнимкиПроизводителиЛюбопитноОткритияГеографияЛеченияЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмАптекиСпортЛайфстайл