Начало Здравна медиа Здравни новини Колоноскопията може да остане в миналото

Колоноскопията може да остане в миналото

Колоноскопията може да остане в миналото - изображение

Ново „умно“ хапче, което е в състояние да диагностицира заболявания на червата, дава надежда, че болезнените колоноскопии ще останат в миналото.

Капсулата е изпробвана върху седем напълно здрави хора, които са на диети с ниско и високо съдържание на фибри. Чрез устройството учените от университета RMIT в Мелбърн, Австралия, установяват, че дебелото черво може да съдържа кислород, а това ги води към предположението, че човешкият стомах може да използва оксидантите за борба с чуждите тела в червата.

Т.нар. газов анализатор има потенциала да предизвика революция по отношение на диагностиката на заболяванията на червата и лечението им.

Резултатите ясно показват, че капсулата установява точно началото на ферментацията на храната и дава реален шанс за клинично проследяване на храносмилането и измерването на микробиомната активност в стомаха, което е важно за определянето на чревното здраве. 

В момента лекарите използват поставянето на сонди в дебелото черво, биопсия на органи или анализ на фекални образци, но те невинаги откриват истината за състоянието на чревния тракт.

Устройството ще може да открива още водород и въглероден диоксид.

Изследователите смятат, че тази технолгия ще бъде изключително важна за всеки пети човек в света, който страда от стомашно-чревни нарушения.

Д-р Кайл Брейън, който е един от авторите на изобретението, споделя: „Тестовете показаха, че капсулите са абсолютно безвредни и без противопоказания. Важното е, че те предлагат напълно нов диагностичен инструментариум за много чревни заболявания – от недохранване до рак на дебелото черво.“ Добрата новина всъщност е, че новата процедура е изключително щадяща за пациента.

За да бъде достъпна за повече хора, е нужно продължаването на клиничните изследвания. Затова и австралийските изобретатели събират средства за следващата експериментална фаза.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: gearmix.ru 

 

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниАлт. медицинаИзследванияЗдравни съветиБотаникаХранене при...Клинични пътеки