Начало Здравна медиа Здравни новини Костен пластир вместо пластини и болтове при фрактури на кости

Костен пластир вместо пластини и болтове при фрактури на кости

Костен пластир вместо пластини и болтове при фрактури на кости - изображение

В близко бъдеще ще стане възможно костните увреждания да бъдат лекувани чрез специален „костен пластир“, а не както в момента с метални пластини и болтове. Откритието е дело на изследователите от шведския Каролински институт, които твърдят, че се вдъхновили в истинския смисъл на думата от смесите за пломби, които използват стоматолозите. В този смисъл те казват, че идва времето, когато костите ще бъдат „пломбирани“ също като зъбите.
Учените са категорични, че цялата процедура ще отнеме не повече от пет минути, а още по-важното е, че няма да има необходимост от извършването на сложна операция.

Проф. Майкъл Малкъх (Michael Malkoch), ръководител на екипа, представя процедурата, според която първо действие е директно върху костта да се постави специален киселинен самозалепващ се грунд, който подготвя повърхността за нанасянето на адхезивна смола, чиито компоненти се свързват със съдържащия се в костите колаген. Финалът на процеса е въздействието върху фрактурата със светодиодна лампа, за да може смолата да се втвърди. Проф. Малкъх обяснява, че цялата процедура прилича много на начина, по който се пломбират зъбите.

Техниката е тествана успешно до момента върху плъхове. Оказва се, че покритието, наистина заздравява костите. Компанията Biomedical Bonding AB вече има разрешение за провеждането на клинични изпитания, които ще започнат в близките месеци.

Създателите на новия метод за фиксиране на костни фрактури смятат, че той ще позволи в бъдеще да се променят начините, използвани в травматологията. Според шведските учени това е важно, защото населението застарява, а фрактурите са често срещано явление особено при възрастните хора. Новият подход ще бъде не само по-евтин, но и не толкова болезнен, казват още те.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛеченияНовиниЛюбопитноКлинични пътекиИзследванияАлт. медицинаСпециалистиСпортВидеоБотаникаИстория