Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари и лечебни заведения носят отговорността за непредписване на иновативни лекарства

Лекари и лечебни заведения носят отговорността за непредписване на иновативни лекарства

Лекари и лечебни заведения носят отговорността за непредписване на иновативни лекарства - изображение

Въпреки че мораториумът върху предписването на иновативни лекарства беше отменен, те продължават да не достигат до гражданите. От Центъра за защита правата в здравеопазването са изискали официална справка от НЗОК, която показва, че за 6 месеца не е изписана нито една опаковка на пациент от новите медикаменти.

Конституцията гарантира правото на болния да има достъп до медицинска помощ и безплатно лечение. Правото на пациента да получи своевременна, достатъчна и качествена медицинска помощ е описано в чл. 81 от Закона за здравето. Ако един онкоболен се нуждае от лечение, включващо някое от посочените иновативни лекарства, то той трябва да го получи своевременно, което при пациенти с ракови заболявания означава незабавно.

При този вид болести ранното откриване и навременно започване на терапията е от решаващо значение за изхода от тях. В случай, че даден пациент страда от заболяване, за което се предвижда лечение с определен медикамент, но той не му бъде предписан или даден своевременно, болният може да търси отговорност от виновните за това лица. Тя може да бъде административна, гражданска или наказателна в зависимост от случая при условие, че е налице телесно увреждане или смърт, които биха били предотвратени от приема на конкретното лекарство.

Тъй като Народното събрание отмени мораториума, на практика той се освободи от отговорност. Текстовете в договорите на лечебните заведения, свързани с проследяването на резултата от терапията, не са обвързани по никакъв начин със заплащането на медикаментите от НЗОК. Университетските и другите видове болници са задължени да приложат новите лекарства, когато има наличие на показания.

Отговорността на здравната каса е само да заплати за приложеното от лечебните заведения лечение. Ако институцията откаже да приеме и плати за назначената терапия, тогава може да й се търси сметка. Но НЗОК няма как да бъде винена за това, че медиците не са предписали нито една опаковка от иновативните лекарства.

Заплащането на медикаментите не е обвързано с извършване на проследяване на резултатите от подобно действие. Анализът на нормативната наредба показва, че ако при пациент настъпи вреда за това, че не са му предписани съответните продукти, вина имат лекарите и болниците, които имат правото да назначават дадените медикаменти и те трябва да носят отговорността, ако не са го направили, въпреки че знаят как ще помогне терапията на пациента.

Специалистите и лечебните заведения не могат да се освободят от задължението с мотива, че Националният съвет по цени и реимбурсиране не е посочил условия и критерии за проследяване на резултата от конкретен продукт. Причината е, че нормативната уредба не поставя такова изискване.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: umassmed.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияСнимкиНовиниЛюбопитноСпециалистиАнкетиНормативни актовеЗдравни съветиПроизводителиОрганизацииИсторияЛеченияАптекиЛайфстайлРецептиОткритияКлинични пътекиСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография