Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари и фармацевти ще имат нови разходи след месец

Лекари и фармацевти ще имат нови разходи след месец

Лекари и фармацевти ще имат нови разходи след месец - изображение


Промените в наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, които финансовото ведомство предлага, ще доведат до нови разходи и за лекари, и за фармацевти.

Идеята е да бъде сменен софтуера на касовите апарати и по този начин да се предотврати укриването на оборота и данъка върху него. Между 30% и 70% са укритите продажби. От ведомството на Владислав Горанов отчитат, че това е възможно, защото в закона няма изискване към софтуера на устройствата. Очаква се кабинетът да одобри корекциите и да ги приеме до есента.

От МФ са изчислили, че смяната ще струва средно 1580 лв. за фирма, което притежава два обекта. В цялата страна разходите вероятно ще достигнат 17 000 000 лв., тъй като става дума за 43 000 броя фискални принтера. Това означава, че всички аптеки, дистрибуторите на медикаменти, лекари и здравни заведения ще трябва да се съобразят с правилата.

От Българската стопанска камара вече излязоха с позиция, в която ясно подчертават, че подкрепят всички усилия за повишаване на фискалната дисциплина и намаляването дела на сивия сектор, но професионалното им мнение е, че най-вероятно промените ще затруднят малките и средни предприятия. Такива са голямата част от аптеките у нас и лекарите с извънболнична практика. Затова и предлагат текстовете да бъдат прецизирани.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bia-bg.com, clinica.bg
Снимка: elkoms2000.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеНовиниАптекиСоциални грижиИсторияЛайфстайлЗаведенияЛюбопитноСнимкиОрганизацииИнтервютаКомпании и организацииКлинични пътекиЗдравни съветиЛеченияАнкетиСпециалистиСтатистически проучвания