Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари от „Св. Екатерина“ – София оперираха жена рядък медицински случай

Лекари от „Св. Екатерина“ – София оперираха жена рядък медицински случай

Лекари от „Св. Екатерина“ – София оперираха жена рядък медицински случай - изображение

В софийската болница "Св. Екатерина" спасиха 44-годишна жена с голяма колкото топка за голф аневризма. Екипът на проф. Генчо Начев оперира пациентката, като интервенцията се прави за първи път в България.

Иванка Михалева започва да вдига кръвно без причина, макар че редовно пие лекарствата си. Специалистите направили изследвания, които показали разширена лява артерия. За първи път лекарите виждат аневризма на това място, която е изключително опасна. Проф. Начев обяснява, че досега не се е сблъсквал с подобен случай и такъв не е описан в родната медицинска литература. В света са описани по-малко от 50.

Състоянието на артерията, която снабдява сърцето с кръв, било такова, че имало опасност от образуване на съсиреци. Те можели да доведат до масивен инфаркт или до внезапна смърт.

Процедурата, която извършили лекарите, била много рискова. Трябвало да се отвори аортата като същевременно се затвори изхода на лявата коронарна артерия. За да спрат притока на кръв до аневризмата, специалистите трябвало да спрат сърцето. То не работило 45 минути и през това време хирурзите направили 3 байпаса. Лекарите казват, че след операцията г-жа Михалева ще може да живее пълноценно.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияХранене при...ЛюбопитноЛеченияСнимкиПсихологияКлинични пътекиЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкетиЛайфстайл