Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари спасиха момиченце със сърце извън гръдния кош

Лекари спасиха момиченце със сърце извън гръдния кош

Лекари спасиха момиченце със сърце извън гръдния кош - изображение

Британски лекари оперираха и спасиха новородено момиченце, което се появило на бял свят със сърце извън гърдите. Ванелопи Хоуп Уилкинс се родила в болница "Гленфийлд", Лестър, преди 3 седмици след цезарово сечение.

Състоянието, с което е диагностицирано момиченцето, е много рядко и е известно като ectopia cordis. По света има много малко такива случаи, като повечето от бебетата са мъртвородени.

Лекарите от лечебното заведение не знаят да има друг подобен случай в Обединеното кралство с оцеляло дете. Новородената Ванелопи претърпяла три операции, за да поставят сърцето й на мястото му.

Родителите Наоми Финдли и Дийн Уилкинс споделят за шока, който са изпитали, когато ултразвукът показал, че сърцето на момиченцето е извън гърдите. Направили кръвен тест, който доказал, че няма хромозомни аномалии и това им дало кураж да не прекъснат бременността. Въпреки това съветът към майката и бащата бил да се направи аборт, защото шансовете за оцеляване на бебето били минимални.

Терминът на Наоми бил на Коледа, но почти месец по-рано лекарите направили секциото, за да се избегне риска от инфекция и увреждане на сърцето на новороденото. Близо 50 специалисти участвали в операцията за връщане на органа в гръдната кухина. Първата била 50 минути след раждането.

Първо гърдите на Ванелопи били покрити със стерилна торба, чиято задача била да запази сърцето влажно и да намали риска от инфекция. В последната интервенция специалистите използвали собствена кожа от бебето за затваряне на дупката в гърдите му.

Франсис Бу Лок, косултант по детска кардиология, коментира, че в началото ситуацията изглеждала неспасяема, но сега изгледите са по-добри. След време специалистите ще се опитат да вкарат костна защита за сърцето като използват 3D принтиран елемент или органичен материал, който да расте заедно с момичето.

Лекарите казват, че на Ванелопи предстои още дълъг път, но тя е истински боец. Предизвикателството пред нея е да избегне инфекцията.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: itv.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияПсихологияАлт. медицинаСнимкиИзследванияЛеченияСоциални грижиСпециалистиКлинични пътекиЗдравни съветиХранене при...ФизиологияСпортОрганизацииВидеоБотаникаНормативни актове