Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарство за подагра представлява риск за пациенти със сърдечносъдови заболявания

Лекарство за подагра представлява риск за пациенти със сърдечносъдови заболявания

Лекарство за подагра представлява риск за пациенти със сърдечносъдови заболявания - изображение

Пациентите с подагра, които имат сериозни сърдечни заболявания, са застрашени от по-висок риск от смърт, ако се лекуват с лекарството фебуксостат, твърди дългосрочно проучване. Резултатите от изследването показват, че опасността за пациентите се увеличава с 34% за разлика от болните, които приемат по-стария медикамент алопуринол.

При анализ на различни случаи на смърт учените установили, че рискът е с 22% по-висок при фебуксостат. „Резултатите са напълно неочаквани и за тях нямаме обяснение“, казва главният автор на проучването д-р Уилям Уайт от Медицинското училище към университета в Кънектикът.

Изследването показва, че честотата на основните сърдечносъдови състояния като по-лек инфаркт, инсулт, ритъмни проблеми и хоспитализация за сърдечна недостатъчност са сравними и за двете лекарства.

Страдащите от подагра масово се лекуват с алопуринол – 92,5%, а с фебуксостат само 7,5%, тъй като той е 45 пъти по-скъп. В изследването са участвали 6190 души, които доказано имали сърдечносъдово заболяване, включително анамнеза за сърдечен инфаркт, инсулт или прием в болница за преходна исхемична атака. Половината от доброволците останали в проучването поне 32 месеца.

Участниците спрели приема на лекарствата си, което означава, че 57,3 на сто не пиели фебуксостат, а 55,9 – алопуринол. Първият медикамент е одобрен за употреба през 2009 г. и се продава под името Uloric. Второто е още от 1966 г. и в противопоказанията му влизат вероятни бъбречни проблеми. Учените предполагат, че резултатите от изследването ще повлияят на лекарите, когато изписват фебуксостат на пациенти със сърдечносъдови заболявания и подагра.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: everydayhealth.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияХранене при...Здравни съветиДиетиВидеоЛюбопитноЛеченияБотаникаИзследванияАлт. медицинаСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиЛайфстайлРецептиСоциални грижиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография