Начало Здравна медиа Здравни новини Листа от спанак ще служат за тъкан на сърдечен мускул

Листа от спанак ще служат за тъкан на сърдечен мускул

Листа от спанак ще служат за тъкан на сърдечен мускул - изображение

Специалисти от Политехническия институт Уорстър в Масачузетс са открили нов начин да отглеждат тъканни клетки на сърцето чрез използването на съдовата система на листа от спанак.

Учените са открили вариант, по който могат да отстранят всички растителни клетки от листата, така че да се запази съдовата система непокътната. Скелетът на листото се състои от целулоза, което е естествено и безвредно вещество. Тя е биосъвместима и вече успешно се прилага в регенеративната медицина.

Екипът на проф. Глен Годет е поставил течност, подобна на човешката кръв, през съдовата система на спанака, както и клетки от човешко сърце в листа.

"Стремим се да отгледаме сърдечен мускул в лист от спанак, който след това да се захрани от източник на кръв по вените вътре в листа. На теория може да се разработи мускул, който ще е от изключителна полза за пациенти в заменяне на мъртва и увредена тъкан в сърцето, както и при хора със сърдечни пристъпи и проблеми", коментира проф. Годет.

            листа от спанак за сърдечен мускул

Екипът от специалисти вече са създали мащабна човешка тъкан в лаборатория, използвайки методи като 3D печат, но е било много трудно да разраснат малките нежни кръвоносните съдове, които са от жизненоважно значение за здравето на тъканите.

Специалистите поясняват, че експериментът успешно работи и при отстраняване на клетки от магданоз, фъстъчени корени и Artemesia annua (сладък пелин).

Учените обясняват, че листото от спанак е много подходящо за силно кръвоснабдена тъкан, такава каквато е сърдечната тъкан. Цилиндричната куха структура на стъблото е подходяща за артериална присадка. Отделно проводящата тъкан на дървото може да се използва за нуждите в костното инженерство, защото е сравнително здрава и геометрична.

Използването на растения за основа в тъканното инженерство предоставя екологични и икономически ползи.

Предстоят още много изпитания, но специалистите са обнадеждени за положителен краен резултат на приложение.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Daily Mail, The Independent

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноХрани и ястияРецептиХранене при...Здравни съветиДиетиСнимкиЛайфстайлБотаникаСоциални грижиИсторияНовиниСпортЛеченияОрганизацииМедицински изследванияАлтернативна медицинаНормативни актовеКлинични пътекиСпециалисти