Начало Здравна медиа Здравни новини Личните лекари искат да отписват пациенти от листите си със законови средства

Личните лекари искат да отписват пациенти от листите си със законови средства

Личните лекари искат да отписват пациенти от листите си със законови средства - изображение

С предложение, свързано с изменения в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, от Българския лекарски съюз се надяват джипитата да придобият правото сами да прекратяват регистрацията на пациент от листата си. Текстовете са подкрепени и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Няколко са строго регламентираните случаи, при които лекарят ще има възможността да отпише пациент и те са посочени в предложението за създаването на нов член 8а. Например, когато болният не спазва реда в болницата и при това е бил информиран и е поставил подписа си, че го приема. Друг вариант е, когато болният се държи грубо или е извършил престъпление срещу лекар или медицински служител. Това обаче трябва да е доказано и по случая да е образувано досъдебно производство. На последно място лекарят може да се откаже от своя пациент, когато бива принуждаван от него да извършва действия, противоречащи на етичните принципи на професията.

Според БЛС изброените възможности не бива да се отнасят за пациенти, които са от т.нар. неблагоприятни населени места. От НСОЛ обаче не приемат подобна формулировка и са убедени, че изискванията са за всички, независимо от кой район идват и как е квалифициран той.

От друга страна членовете на сдружението смятат, че както лекарят, така и пациентът има задължения, защото чрез регистрацията между тях е сключен вид договор. Затова не бива една от страните – в случая става дума за медиците, да се лишава от възможността да прекрати договора. Не на последно място от организацията са убедени, че тези текстове ще имат превантивно действие за пациенти, склонни към агресия и насилие.

По статията работи: екип на framar.bg
Снимка: capretraite.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиИсторияСнимкиЛайфстайлОрганизацииАнкетиСпортЗаведенияЛеченияСпециалистиЛичностиТестовеГеография