Начало Здравна медиа Здравни новини Личните лекари предлагат да се увеличи таксата за пациентите

Личните лекари предлагат да се увеличи таксата за пациентите

Личните лекари предлагат да се увеличи таксата за пациентите - изображение

Общопрактикуващите лекари искат да се повиши таксата, която пациентите плащат при посещението си при тях. Макар че не са посочили конкретна сума, те са на мнение, че размерът й трябва да е обвързан с минималната работна заплата.

Преди години таксата е била определена като 1% от размера на минималното трудово възнаграждение, но от 6-7 години сумата е без промяна. В момента пациентите плащат по 2,90 лв., пенсионерите по 1 лв., а децата и хората с ТЕЛК са освободени, като държавата поема 50 на сто от осигуровките на непълнолетните.

Общопрактикуващият лекар Николай Брънзалов коментира, че на НЗОК понякога са необходими 4 месеца, за да преведе на медиците разликата до 2,90 лв. за хората, които не плащат пълната такса. Той отрече информацията, че личните лекари искат новия размер на дължимата от пациентите сума да бъде 5,10 лв., колкото е 1% от минималната работна заплата в момента.

Като мотиви за даденото предложение д-р Брънзалов посочва, че личните лекари плащат наем, сами обзавеждат кабинетите си, поемат консумативите, както и заплатите на наети от тях служители. Един общопрактикуващ получава средно по 1,20 лв. на записан пациент месечно. По неговите думи професията на личния лекар не е особено желана от младите медици.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: buttercms.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноНовиниСоциални грижиИсторияНормативни актовеОрганизацииАнкетиСнимкиЛайфстайлЗаведенияЛеченияСпециалистиЛичностиТестовеГеография