Начало Здравна медиа Здравни новини Личните лекари ще ни уведомяват за предстоящи профилактични прегледи

Личните лекари ще ни уведомяват за предстоящи профилактични прегледи

Личните лекари ще ни уведомяват за предстоящи профилактични прегледи - изображение

В нова наредба ще бъде заложен пакет дейности, който ще бъде заплащан от НЗОК. Той ще включва услуги като уведомяване за предстоящи имунизации или профилактични прегледи по пощата, телефон или имейл от личния лекар. Общопрактикуващите лекари ще оценяват вредните навици, които предизвикват увреждане на здравето, и ще насочват пациентите си към специалист. Също така джипитата ще могат да изпращат в болница болния с един телефонен разговор.

В наредбата е предвидено личните лекари да са на разположение за телефонна консултация 24 часа в денонощието. Всички тези промени в по-голямата си част се отнасят до извънболничната помощ. Джипито и специалистът, при който той е пратил пациента, ще обсъждат състоянието му и ще бъдат във връзка. Така ще се осигури непрекъснатост на лечебния процес.

В болничната помощ също ще има промени. Когато дадена клинична пътека е с престой до 3 дни, тя ще може да бъде изпълнена и като амбулаторна процедура. Условието е всички задължителни дейности да са изпълнени за не по-малко от 12 ч. от престоя на болния в лечебното заведение и да са налице всички условия за отписването му оттам. По преценка на лекарите пациентът може да бъде изписан по-рано от задължителния престой.

Наредбата е предложена за обществено обсъждане и ако в рамките на 14 дни няма възражения, предстои тя да бъде приета.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: theestablishment.co

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеИсторияСпециалистиСтатистически проучванияЗаведенияОрганизации