Начало Здравна медиа Здравни новини Международен екип с участието на български учени откри как и кои белтъци поправят ДНК

Международен екип с участието на български учени откри как и кои белтъци поправят ДНК

Международен екип с участието на български учени откри как и кои белтъци поправят ДНК - изображение

Генетици от БАН и учени от института "Макс Планк" в Германия и от САЩ разгадаха механизма, по който се поправя увредената ДНК в клетките. Тяхното откритие ще осветли още повече начина, по който се проявява рака в човешкото тяло и ще подобри методите за борба с него.

ДНК-то в клетката се уврежда, докато насочва производството на белтъци или се удвоява. И това става многократно в рамките на един клетъчен живот. На учените са известни кои са белтъците, които поправят увредения геном, но нямат представа как точно работят. Така те разкрили действието на 70 белтъка, участващи в ремонтирането на генома.

Българските и чуждите експерти използвали белтъци от светеща медуза, клетъчна ракова линия и специфичен светлинен микроскоп, за да достигнат до откритието. Доц. Стойно Стойнев от Института по молекулярна биология към БАН обяснява, че първо трябвало да бележат конкретен белтък от раковата линия със светещ белтък от медузата. По този начин проследили как клетките ремонтират ДНК.

Флуоресцентно маркираните клетки ги монтирали на специалния микроскоп, конструиран така, че лазерите да осветят клетката, без да я унищожат. На него е поставен и UV лазер, чиято роля е да среже ДНК нишките на точното място. "Като имаме предвид, че клетката е 5 микрометра, той е способен да реже между 500 нанометра участък", добавя доц. Стойнев.

След срязването на ДНК учените видели кои точно белтъци, кога и в какъв ред поправят генома. Изчисляващият цялата динамика софтуер е собствено производство на екипа. Наблюдението показва, че клетките се опитват да ремонтират ДНК с голяма прецизност. Когато не успеят, се задейства авариен механизъм, който бързо спасява клетката, но през това време се натрупват нови мутации.

Учените установили, че част от новите ракови лекарства забавят поправката на клетката. Също така специалистите са способни да установят кои противоракови медикаменти за какво точно онкологично заболяване може да се употребяват.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: kinetixhr.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

РецептиЗдравни съветиХрани и ястияСъставкиФизиологияЛюбопитноДиетиИсторияНовиниЛайфстайлИзследванияПсихологияСнимкиСпортНаправления в медицинатаБотаникаАлт. медицинаСпециалистиНормативни актове