Начало Здравна медиа Здравни новини Микробиолози: Трихинелозата е най-разпространена в България в сравнение със страните от ЕС

Микробиолози: Трихинелозата е най-разпространена в България в сравнение със страните от ЕС

Микробиолози: Трихинелозата е най-разпространена в България в сравнение със страните от ЕС - изображение

България е на първо място по случаи на трихинелоза в целия Европейски съюз, стана ясно на Х-ия Балкански конгрес по микробиология.

България е домакин на събитието, което ще продължи до 18 ноември в столицата. Интересът към юбилейния форум е рекорден и се очаква лектори от Турция, Франция, Португалия и други държави да изнесат повече от 400 доклада. Темите, които ще се разискват, са свързани с вирусологията, инфекциозната имунология, паразитологията, микробиологията и техните медицински, ветеринарни, промишлени и растителни й проявления.

На пресконференцията, организирана по повод събитието, стана ясно, че нашата страна е водач в класацията по разпространение на трихинелоза в ЕС. Заболяването е много тежко и се причинява от паразит, който засяга хората, домашните и дивите животни.

Съществен проблем в България е наличието на 5 зоонози (група от паразитни и инфекциозни болести, които се предават от животно на човек и обратно), сред които са син език, бруцелоза и нодуларен дерматит.

Специалистите ще обърнат сериозно внимание на заплахата от резистентност към антибиотици. Те ще се запознаят и с разработването на нови антимикробни средства. Предвидено е обучение на млади микробиолози относно последните методи за лечение на инфекциозните заболявания.

Акад. Ангел Гълъбов, председател на Българското микробиологично дружество, заяви, че новата безинтеференова терапия за лечение на хепатит С позволява формите на заболяването да бъдат победени на 95%. Но това поставя друго предизвикателство пред учените – появата на резистентни форми на болестта, което трябва да бъде избегнато на всяка цена.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: trud.bg
Снимка: wur.nl

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ЛюбопитноИнтервюта