Начало Здравна медиа Здравни новини Пациентските организации приеха меморандум по време на седмия си конгрес

Пациентските организации приеха меморандум по време на седмия си конгрес

Пациентските организации приеха меморандум по време на седмия си конгрес - изображение

Едно от важните решения, които представителите на над 70 пациентски организации у нас взеха по време на своя седми Национален конгрес, е свързано с приетия от тях меморандум, който представлява пътна карта, съдържаща стъпките на действие, които ще доведат до всеобщото здравно осигуряване на всички граждани до 2030 г.

Здравната карта е разработена, защото независимо от факта, че всеобщото здравно осигуряване е признато за ключова цел от всички здравни системи в ЕС, достъпът до него не е реалност за всички пациенти от държавите в евросъюза. Световната здравна организация определя всеобщото здравно осигуряване по следния начин: то е възможността всеки да има достъп до качествените здравни услуги, от които се нуждае, без да изпада във финансово затруднение заради заплащането им.

Важната задача на документа е да предложи действия, чрез които може да се постигне основната цел.Те са в пет области, сред които са качество на услугите на територията на всички страни – членки, устойчивите инвестиции, достъпните продукти и услуги, елиминиране на дискриминацията.

Текстът на този документ ще бъде представен на всички институции, които работят в областта на здравеопазването и здравните услуги.

Участниците във форума бяха категорични, че ще подкрепят всяка реформа, която е съобразена и отговаря на поставените от Организацията на обединените нации цели за устойчиво развитие. От световната организация за пореден път подчертават, че достъпът до здравни услуги и терапии е основополагащо човешко право, пациентът е център на системата и затова до 2030 г. универсалното здравно покритие трябва да е факт.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: npo.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОрганизацииИнтервютаАнкети