Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве ТРИХИНЕЛОЗАТА НЕ РАЗЛИЧАВА ПИТОМНОТО ОТ ДИВОТО

ТРИХИНЕЛОЗАТА НЕ РАЗЛИЧАВА ПИТОМНОТО ОТ ДИВОТО

ТРИХИНЕЛОЗАТА НЕ  РАЗЛИЧАВА ПИТОМНОТО ОТ ДИВОТО - изображение
Трихинелозата е една от водещите зооантропонози през последните години, съобщи д-р Карабойдева от РИОКОЗ - Стара Загора. Само за 5 години в страната са наблюдавани 25 епидемиологични взрива и 24 спорадични случая. От 1844 лица, консумирали заразено месо, 837 души са с трихинелоза.
Тъй като вече напуснахме сезона на салатите и с пълна сила навлизаме в периода на пържолите, сухите мезета и бурканите с вкусни специалитети от домашното прасе, Фрамар напомня, че:
  • Човек се заразява с трихинелоза при консумация на сурово или недобре термично обработено месо или месни продукти, съдържащи трихинели.
  • Трехинелите са силно устойчиви на термична обработка и се запазват в осолено, дълбоко замразено, а също и в пушеното месо.
  • Инкубационният период е средно от 5 до 20 дни. Заболяването може да протече безсимптомно, леко, средно тежко и тежко.
  • Болните се диспансеризират за 2 до 5 години. През 6 месеца се извършват контролни прегледи и серологични изследвания.
Характерни симптоми на заболяването са: фебрилитет, оток на клепачите и лицето, който се задържа 2-3 седмици, мускулни болки в очната, гълтателната и дъвкателната мускулатура, а след това и в ребрената и двигателната мускулатура, фотофобия, болки в очните ябълки при движение на очите, гадене, повръщане, диария, пресипнал глас, тахикардия с хипотония, кръвоизливи под ноктите, окапване на косата, безсъние, халюцинации, виене на свят, кожни обриви.
За да си спестите много грижи, сериозни здравословни проблеми и храненето да носи удоволствие, а не рискове, не консумирайте домашно или дивечово месо, непрегледано от ветеринарните органи.

Още по темата:

3.9, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноХранене при...ИсторияПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеАлт. медицинаНаправления в медицинатаОрганизацииЛеченияСнимкиЛайфстайлТестовеСпортЗаведения