Начало Здравна медиа Здравни новини Млякото на птицечовката може да се използва срещу супервирусите

Млякото на птицечовката може да се използва срещу супервирусите

Млякото на птицечовката  може да се използва срещу супервирусите - изображение

Протеин, който се открива единствено в млякото на птицечовката, може да се окаже средство за борба със супервирусите. Това, че млякото на едно от най-удивителните и необичайни животни на планетата е антибактериално, е известно на учените от няколко години. Сегашните проучвания обаче са насочени към търсенето на отговор на въпроса кой точно компонент в млякото е отговорен за това.

Екипът на Джули Шарп успява да отдели протеина в лабораторни условия. Изучава структурата му и дори му дава име. Тъй като в него се намират твърде много елементи под формата на спирали, протеинът бива наречен Шърли Темпъл. Разбира се, изследователите имат предвид невероятните къдрици на знаменитата американска актриса.

Австралийските учени обясняват, че най-вероятно това свойство е свързано и с факта, че млякото на птицечовката се събира в специални разширени пори, разположени на корема, откъдето малките го облизват. И е нужно то да съдържа достатъчно антибактериални компоненти, за да не се влоши съдържанието му при досег с околната среда.

Очевидно тези древни бозайници с човка, снасящи яйца и в същото време хранещи малките си с мляко, ще се окажат един от пътищата за справяне със супербактериите. А те са голямото предизвикателство пред науката днес, тъй като нито един от съществуващите антибиотици не може да се справи с тях. След това откритие погледите са насочени към млякото на птицечовката и начина, по който науката може да го използва.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Снимка: forskningsradet.no

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияИзследванияХранене при...Здравни съветиФизиологияКлинични пътекиСоциални грижиСнимкиБотаникаРецептиДиетиСпортСъставкиХрани и ястияВидеоАлт. медицина