Начало Здравна медиа Здравни новини Мобилно приложение ще ни предупреждава за настъпваща настинка 12 часа, преди да се разболеем

Мобилно приложение ще ни предупреждава за настъпваща настинка 12 часа, преди да се разболеем

Мобилно приложение ще ни предупреждава за настъпваща настинка 12 часа, преди да се разболеем - изображение

Ново мобилно приложение ще ни предупреждава за настъпваща настинка 12 часа, преди да се разболеем. Иновационната разработка е на проф. Майкъл Снайдър от Станфордския университет и неговия екип.

Учените са провели тестове с 43-ма студенти в продължение на 11 месеца. Доброволците трябвало да носят смартчасовници, които регистрирали техните медицински показатели. В рамките на експериментите са установени предварително 8 от появилите се впоследствие 8 заболявания.

Смартчасовниците регистрирали телесната температура, пулса и нивата на кислород в организма на участниците в тестовете. Учените открили, че половин ден преди те да се разболеят, телесната температура и сърдечният им ритъм се покачвали, а нивата на кислород спадали.

"Нашето приложение ще алармира, че нещо се случва в организма ни много преди да осъзнаем, че се разболяваме", коментира проф. Снайдър и уточнява, че в такива случаи пулсът се увеличава с около 10 процента в сравнение с нормалните нива. Когато аномалията продължи над два часа, е сигурно, че в организма ни се развива болестно състояние.

Потребителите на новото приложение ще бъдат предупреждавани за започващо заболяване и по този начин то ще може да бъде лекувано още в зародиш.

Приложението ще бъде пуснато в продажба до две години.

Проф. Майкъл Снайдър е председател на Центъра за геномика и персонализирана медицина в Университета на Станфорд.

Снимки: МедСайт.ру, YouTube

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаТестовеСнимкиЛеченияАнкетиБотаникаНовиниМикробиологияЗдравни проблемиПрезентацииВидеоИсторияИзследвания