Начало Здравна медиа Здравни новини МУ в Плевен работи за създаването на Център за персонализирана медицина

МУ в Плевен работи за създаването на Център за персонализирана медицина

МУ в Плевен работи за създаването на Център за персонализирана  медицина - изображение

Плевенският Медицински университет работи по огромен европроект, чрез който ще бъдат създадени Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. Партньори в амбициозното начинание са МУ във Варна и Института по роботика към Академията на науките.

Разработката се финансира от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейския регионален фонд, а договорът с тях беше подписан в последните дни на юли.

Общата стойност е малко над 23 695 000 лв., от тях 20 000 000 са по програмата, а три милиона и половина е националното финансиране. Проектът трябва да бъде осъществен в следващите пет години. Водеща организация е МУ в Плевен.

Голямата задача е създаването на високотехнологичен и модерен център, който да помогне за високи постижения както в научната и изследователска дейност, така и при обучението на медици. Благодарение на него обучението ще бъде иновативно и съвременно, с високо качество и осъществено под нови атрактивни форми.

Новосъздаденият център ще си партнира и сътрудничи с различни институти и лаборатории от целия свят.
Планира се изграждането на четири департамента, които ще разполагат със собствени лаборатории – по персонализирана медицина, по 3D медицина, по минимално инвазивна хирургия и по роботизирана хирургия.

В резултат на функционирането на Центъра ще бъдат създадени диагностични панели за различни видове рак, карцином на яйчниците и още на най-честите и разпространени наследствени заболявания, характерни за българите, и генетичните предразположения. Надеждите са, че това ще доведе до по-добрата превенция по отношение на наследствените заболявания, защото базата ще бъде персонализираният подход при геномни изследвания.

Телемедицинският център ще дава възможност за телехирургия, телепатология, телемедицина и 3D телестрация, чрез които ще бъдат осъществявани консултации с други центрове от целия свят и ще се провеждат обучения и изследвания.

Екипът ще създаде и патентован и роботизиран хирургичен тренажор, както и модел за обучение с използване на органи, които са създадени от 3D принтиране.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mu-pleven.bg
Снимка: plevenzapleven.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСпециалистиОбразованиеСпорт и туризъмЗаведенияОрганизацииАптекиИстория