Начало Здравна медиа Здравни новини Над 140 души са жертвите на чума в Мадагаскар

Над 140 души са жертвите на чума в Мадагаскар

Над 140 души са жертвите на чума в Мадагаскар - изображение

Над 140 души са починали от чума в Мадагаскар, а десет държави в Африка са застрашени и се подготвят за епидемията от чумна пневмония – Малави, Етиопия, Южна Африка, Кения, Сейшелските острови, Мозамбик, Танзания, Майот, Реюнион, Мавриций и Коморските острови.

Избухването на епидемията в Мадагаскар започва през август месец като засяга около 2000 души и се разпространява изключително бързо. Потенциална е опасността за Малави и останалите десет държави.

Страната ни ще работи съвместно с Мозамбик, за да имаме готовност, когато заболяването стигне границите ни“, коментира здравният секретар на Малави д-р Дан Намарика.

В доклад на ООН и Националната служба на Мадагаскар за управление на риска и бедствията от миналата седмица се посочва, че това е необичайно голямо огнище, при което 67% от случаите са белодробна чума, една от най-сериозните форми на заболяването.

Заразените хора с чума развиват грипоподобни симптоми, които се проявяват след 3 до 7 дни инкубационен период. Типичните признаци са треска, висока температура, слабост, болки в главата и тялото, гадене, повръщане, затруднено дишане. Разпространява се по въздушно-капков път. Заболяването се лекува с антибиотици, но скоростта на разпространение е изключително бърза и тревожна.

Световната здравна организация обяви в началото на ноември в изявление, че ще предприеме мерки за контрол най-рано до април месец, защото случаите на зараза ще са най-чести между април и август. СЗО е предвидила 5 милиона щатски долара за борба с разпространението на заболяването. Средствата ще бъдат разпределени за допълнителен медицински персонал в засегнатите райони, дезинфекция на сградите, гориво за местните линейки.

На 29 октомври случаите на чума бяха 106, а на 8 ноември едва 16. Пациентите постепенно намаляват“, коментира председателят на СЗО Тарик Джасаревич.

Тази тенденция е показателна, че бързите мерки на правителството на Мадагаскар за ограничаване на епидемията са били ефективни.

Това не означава, че не трябва да сме бдителни, защото не може да се изключи възможността от обостряне на заболяването в бъдеще“, заключи Джасаревич.

Пандемията от чума на Мадагаскар е една от най-опустошителните пандемии в историята за последните 50 години. През 14 век черната смърт е отговорна за смъртта на около 200 милиона души в средновековна Европа.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: ibtimes.co
Снимка: ibtimes.co

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛеченияИзследвания