Начало Здравна медиа Здравни новини Над 30 000 случая на морбили в Украйна от началото на 2019 г.

Над 30 000 случая на морбили в Украйна от началото на 2019 г.

Над 30 000 случая на морбили в Украйна от началото на 2019 г. - изображение

Украйна продължава да бъде огнище на заразата от морбили. Статистиката показва, че страната продължава да е най-тежко засегнатата в Европа. От началото на годината са регистрирани 30 500 случая на морбили, а по данни на СЗО за 2018-а във всички страни на Стария континент случаите са 83 000. Броят на заразените деца е 17 000, а смъртните случаи са единайсет.

Здравните власти в Украйна са категорични, че в основата на огромния брой заболели е липсата на имунизации, но и кампанията на вече придобилите известност под името антиваксъри противници на ваксините, които разпространяват фалшива информация. Според заместник-здравния министър Олга Стефаничина положението с този вид невярна информация е такова, че трябва да бъдат предприети извънредни мерки.

За критичната ситуация управляващите обвиняват още недостига на ваксини, липсата на финансиране на здравните услуги и не на последно място скъпата война между Киев и проруските сепаратисти, продължила пет години.

В опитите да се справят със ситуацията властите се обърнаха и към свещенослужителите. В началото на март по време на среща педиатърът Катерина Булавинова ги призова да помогнат на лекарите да спрат разпространението на морбили. На срещата в Лвов свещениците бяха помолени да дадат пример и да ваксинират както себе си, така и децата си. Надеждата е, че това ще окаже влияние, тъй като хората в района са изключително религиозни.

Освен призив към свещениците за помощ, властите и международните организации обединиха усилията си да ограничат разпространението на морбили и изпращат мобилни бригади, които да ваксинират децата и да се срещнат с тях и родителите им в селските училища.

Проблемът с ваксинирането в Украйна е изключително сериозен. СЗО призова нивото на имунизирани в страните да достигне до 95%, а в Украйна то е едва 50%. През 2017-а, когато отново имаше взрив на морбили, властите установиха че над 800 000 деца не са били ваксинирани.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: lematin.ch
Снимка: bagnet.org

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноХранене при...Здравни проблемиВидеоИнтервютаБотаникаЛеченияСоциални грижи